Există, pe glob, câteva arealuri pe care oamenii de știință le-au numit „Zone albastre” grație proprietăților binefăcătoare ale aerului, apei și hranei, dar și pentru că oamenii trăiesc mult peste media planetei. O astfel de zonă s-ar putea afla și în județul nostru, la Mânzălești, acolo unde, spun specialiștii de la „Ținutul Buzăului”, există un secret al longevității.
În cel dintâi număr al publicației „Ținutul, bucată cu bucată”, editată de echipa de la „Ținutul Buzăului”, este lansată ipoteza conform căreia Valea Slănicului ar putea fi o „zonă albastră”. Autorii articolului în care se pune în discuție acest aspect oferă ca exemplu vârsta locuitorilor din comuna buzoiană Mânzălești:
„În peregrinările noastre prin Ținut, am descoperit şi comunități unice: de pildă, o comună aflată pe un munte de sare ascundea, acum 5 ani, un procent mai mare de nonagenari decât faimoasele „zone albastre” ale lumii, devenite celebre pentru longevitatea localnicilor. La o populație de 2000 de locuitori, în Mânzăleşti existau peste 40 de nonagenari şi 2 centenari.
Oamenii din Mânzăleşti trăiesc mult pentru că îi ajută aerul nepoluat, mâncarea curată, din ograda”, munca şi mişcarea necontenită (relieful deluros ii forţează să urce şi să coboare mai tot timpul), credința profundă şi posturile pe care le tin cu sfințenie. Dar mai au un secret: au parte de aerosoli salini, pentru că locuiesc pe un munte de sare.
Aici, bătrânii sunt cumpătați. Retetele sunt simple şi sănătoase. Primăvara, aruncă într-o oală cu lapte acru cele mai verzi buruieni din curte. Toamna, le înlocuiesc cu bostanul. De fapt, întreaga zonă a Geoparcului este una a longevității, poate şi pentru că aici încă s-a păstrat un stil de viaţă sănătos, adânc legat de ritualurile agricole şi de tradițiile milenare.”, se arată în publicația menționată.
- Secretul longevității, încă nedescifrat, dar trăit.
Custodele Muzeului „Timpul Omului”, Cecilia Petrescu, s-a născut și a trăit toată viața la Mânzălești. Fostă educatoare, păstrătoare a tradițiilor și obiceiurilor locului, coordonatoare a Ansamblului „Slănicul” doamna Celcilia Petrescu le-a vorbit jurnaliștilor Șansa News despre tainele ce ar putea sta în spatele unei vieți lungi și împlinite:
Dacă există un secret, noi nu l-am descifrat, dar l-am trait! Născuți în această zonă de deal-munte a județului Buzău, unde viața a fost destul de grea pentru că este o zonă aridă, din cauza sării. Dar, toată zona aceasta, chiar dacă este una aridă, Dumnezeu a binecuvântat-o cu aerul acesta curat, cu sarea. Copiii, încă de foarte mici, făceau baie în apa Slănicului, apă sărată! Toată vara, îmi aduc aminte, și eu am azi 73 de ani, ne bălăceam în această apă!” spune fosta învățătoare.
La Mânzălești există o bucurie aparte a modului în care oamenii trăiesc, armonia fiind cuvântul de ordine. Așa s-ar explica și longevitatea, un exemplu grăitor fiind cel al lui Gheorghe Baciu, veteran de război care tocmai a împlinit 101 ani. (VIDEO)
Și aerul care poartă în el încărcătura de sare pare să fie o parte din secretul longevității mânzăleștenilor. Muntele de sare e la kilometri distanță, dar oamenii spun că îi simt mirosul, atunci când bate vântul.
În ultimii ani, comuna Mânzălești a devenit una dintre destinațiile preferate de turiștii din alte zone ale țării, dar și de cei străini. Anul trecut, și cunoscutul realizator de documentare Charley Ottley s-a oprit la Mânzălești pentru a surprinde în unul dintre materialele sale Canionul de sare.
Mânzălești poate fi sau poate nu fi o „zonă albastră”, așa cum sunt cele din Grecia, Italia, California, Japonia și Costa Rica. Indiferent care ar fi verdictul specialiștilor, este evident că aici există un echilibru perfect între modul în care trăiesc și gândesc oamenii, iar acesta poate fi un secret al traiului lung și tihnit de pe Valea Slănicului.