EconomicȘtirile zilei

Locul din Buzău unde un tânăr milionar produce panouri solare pentru întreaga Europă

Săpoca. Localitatea a cărei denumire buzoienii o folosesc mai degrabă în expresii eufemistice înseamnă pentru tânărul milionar Silviu Iordache locul unde a cunoscut succesul în afaceri cu fabrica în care produce panouri solare mai ieftine ca în China.
Silviu Iordache este un tânăr antreprenor din Buzău, acționar unic al unei societăți de panouri solare si care, cu ajutorul programului „Casa Verde” tinteste o cifră de afaceri de un milion de euro pentru 2014, mult peste cei 400.000 de euro obținuti în anul 2013, scrie bizenergy.ro.
Cu o cotă estimată de 40%, panourile solare realizate la fabrica din localitatea Sapoca din judeţul Buzău iau calea exportului către ţările europene, la preţuri competitive cu cele ale produselor venite din China, care reprezintă adevărata concurenţă pentru producătorul român.19216811fdfa0b6db945261bbd45b802d584a0f8
Fabrica de panouri solare este un „start-up” realizat din fondurile europene pentru dezvoltare rurală pe un proiect în valoare de 300.000 de euro, fără TVA, din care 70%, respectiv circa 200.000 de euro au venit de la Uniunea Europeană, proiectul fiind depus pe măsura 312 ‘Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi’ din PNDR.
„În 2013 am reuşit să avem o cifră de afaceri de 400.000 de euro, iar anul acesta ţintim un milion de euro cu ajutorul programului ‘Casa Verde’. Suntem membri ANEIR şi participăm în standurile româneşti la târgurile internaţionale de prestigiu din Frankfurt, Kiev sau Milano din domeniul instalaţiilor termice şi sanitare şi aşa am reuşit, în urma acestor târguri, să exportăm 10-15% din producţia noastră, în Grecia, Italia, Croaţia şi Moldova”, a declarat Silviu Iordache unei delegaţii de jurnalişti din presa centrală.
Societatea produce două tipuri de instalaţii, respectiv colectori solari, care funcţionează pe toată perioada anului, indiferent de temperatura de afară şi panouri solare compacte presurizate, care produc apă caldă menajera timp de nouă luni pe an, atâta vreme cât nu sunt temperaturi de îngheţ. O astfel de investiţie îi ajută pe cei care instalează astfel de panouri să îşi reducă costurile cu încălzirea apei calde menajare cu 90%.
Tânărul antreprenor afirmă că fără fondurile europene nu ar fi reuşit să dezvolte această afacere, mai ales că societatea a reuşit să creeze şi şase noi locuri de muncă pentru oamenii din zonă. El intenţionează să mai atragă fonduri europene pentru dezvoltarea de noi produse, însă de această dată prin programul POS-CCE.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!