GÂNDURI, RÂNDURI...

Locurile din Buzău în care nu a ajuns COVID-ul

Covidul e peste tot. E-n tot și-n toate, e deja o constantă a vieții noastre. Ne îmbrăcăm în funcție de COVID – să nu ne vină masca precum nuca-n perete -, ne spălăm cu gândul la el, mâncăm, călătorim, socializăm, ba chiar ne programăm cele mai importante momente ale vieții noastre dacă vrea dumnealui. Sunt însă câteva locuri în aproape fiecare județ în care virusul chinezesc n-a îndrăznit nici să bată la ușă. Altfel nu s-ar putea explica atitudinea complet relaxată a unora.

Sunt mai puține șanse să deschizi televizorul și să n-auzi despre COVID decât să te duci la pescărie și să nu găsești macrou congelat. Virusul ăsta ne-a reorganizat viața atât de brutal, încât pare că nici nu mai putem exista ca indivizi fără a-i cere permisiunea. Îl dai afară pe ușă, intră pe geam sau, după caz, prin ecranul televizorului/laptopului/telefonului.

Pentru insul de rând, nepurtarea măștii poate atrage după sine o adevărată criză financiară la salariul următor. Pentru elevi, spaima ajunsă la paroxism a autorităților a dus la închiderea școlilor. Pentru producătorii agricoli, COVID-ul a însemnat, de asemenea, nenorocire. Urmează probabil frizeriile, restaurantele, mall-urile și, în general, tot ce i-ar putea aduce românului un strop de bucurie în lumea asta gri.

E doar o părere, dar sunt locuri în țara noastră în care coronavirusul pare să fie o simplă sperietoare. Altfel de ce am fi închis școlile, dar am lansat cu fast campania electorală, care presupune interacțiune umană și milioane de români la vot?

Cum s-ar putea explica altfel atitudinea cinică de a propune închiderea piețelor, dar de a lăsa deschise hipermarketurile? Să constatăm, prin deducție logică, faptul că aceste magazine sunt ferite de pericolul COVID?

De ce sunt vânați oameni pe stradă, bătuți și urcați în dubă pentru păcatul de a nu fi purtat mască, în vreme ce microbuzele se plimbă liniștite pline ochi de călători fără mască? Nu ar fi trebuit reorganizat cumva și transportul în comun? Sau acolo virusul n-are nicio putere?

Microbuz căutat de poliție

În fine, am impus restricții pe timp de noapte și principalele focare de infectare, parcurile, au fost și ele închise. Adevărul e că se înghesuia lumea în ele în noiembrie mai ceva ca românii la coadă la lapte, pe vremea Împușcatului

Concluzia acestui material nu lasă loc speranței: Pentru cei mai mulți dintre noi, regulile sunt sfinte. Prin prudența noastră de zi cu zi, România nu a ajuns (încă) la 20.000 de cazuri/24h. Dar asta nu înseamnă că măsurile luate de autorități întârziat și în dezacord cu amenințările reale, coroborate cu propaganda negaționistă nu ne vor duce pe marginea prăpastiei. S-a mai întâmplat.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. „Cum s-ar putea explica altfel atitudinea cinică de a propune închiderea piețelor, dar de a lăsa deschise hipermarketurile?”
    Cum ? Va imaginati ce proteste ar fi din partea AMBASADELOR STATELOR ai caror proprietari detin ….HIPERMARKETURILE ? Ori, miciiproducatori romani, ce sa faca ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button