AdministrațieCORONAVIRUSȘtirile zilei

Lovitură de teatru la „Casa Albă”! | Subprefectul Sorin Gheorghe, găsit incompatibil de ANI

Cotat cu cele mai mari șanse sa preia frâiele Prefecturii după debarcarea Aureliei Mitrea de la Casa Albă, subprefectul Sorin Gheorghe are de înfruntat acum Agenția Națională de Integritate, care susține că, timp de doi ani, înaltul funcționar public s-a aflat în incompatibilitate deoarece a deținut simultan două funcții.

Concret, ANI susține  că Sorin Gheorghe s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 februarie 2013 – 20 aprilie 2015, „întrucât simultan cu exercitarea funcţiilor publice în cadrul primăriilor Blăjani şi Mărăcineni, judeţul Buzău, respectiv la Instituţia Prefectului Judeţul Buzău, a exercitat şi funcţia contractuală de director de cabinet la Cancelaria Prefectului – Judeţul Buzău.
Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice”, precum şi dispoziţiile art. 101, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 188/1999, potrivit căruia „Destituirea din funcţia publică se dispune, în condiţiile art. 78, prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică, ca sancţiune disciplinară aplicată pentru motive imputabile funcţionarului public, în următoarele cazuri: […] b) dacă s-a ivit un motiv legal de incompatibilitate, iar funcţionarul public nu acţioneazã pentru încetarea acestuia într-un termen de 10 zile calendaristice de la data intervenirii cazului de incompatibilitate”.

Persoana evaluată a fost informatã despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. MARIAN-SORIN GHEORGHE a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.”, se arată în comunicatul de presă al ANI.
Dacă decizia va rămâne definitivă, persoana găsită incompatibilă poate fi „decãzutã din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publicã […] pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din funcţia ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o funcţie eligibilã, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Contactat telefonic de Observatorul Buzoian, subprefectul Sorin Gheorghe spune că nu a deținut simultan funcțiile despre care se face vorbire în raportul ANI și că va contesta documentul de îndată ce va intra în posesia lui.

Anunțul Agenției Naționale de Integritate pune într-o lumină nouă raporturile de putere de la vârful Prefecturii, mai ales că Sorin Gheorghe este creditat cu cele mai mari șanse să conducă instituția de la „Casa Albă”.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button