AdministrațieEconomic

Lovitură GREA pentru samsarii din piețele agroalimentare buzoiene

Pentru unii, mumă, pentru alții, ciumă. Așa s-ar putea defini noua Lege a piețelor agricole, adoptată săptămâna trecută de Parlament și trimisă președintelui Băsescu spre promulgare.
Dacă producătorii au motive de bucurie pentru că vor beneficia de mai mult spațiu de vânzare în piețe, samsarii sunt loviți dur de noul act normativ, care, practic, le interzice comercializarea produselor agroalimentare cumpărate de la terți, în baza carnetului de comercializare.La-piata
O primă noutate adusă de lege ar fi aceea că spaţiile din pieţele agroalimentare alocate producătorilor pentru a-şi oferi spre vânzare produsele proprii vor trebui să crească de la 20 la sută la minimum 40 la sută.
  • Comercializarea se va face doar pe baza carnetului de producător
De asemenea, actualele certificate de producător ale persoanelor fizice vor fi înlocuite cu atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor proprii în pieţele agroalimentare. Astfel, prin introducerea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, este interzisă ”vânzarea produselor cumpărare de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare” – activitatea specifică samsarilor.
Atestatul reprezintă documentul care confirmă calitatea de producător agricol persoanei fizice care desfăşoară o activitate economică în sectorul agricol. De cealaltă parte, carnetul de vânzare a produselor reprezintă documentul utilizat de persoana fizică deţinătoare a atestatului de producător, precum şi de soţul/soţia, rude/afini de gradul I, după caz, pentru exercitarea comerţului cu ridicata sau cu amănuntul al produselor agricole obţinute în ferma sau gospodăria proprie.
Ambele documente se emit de către primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-şi valorifice excedentul de produse obţinute în propria grădină sau livadă.
La Buzău, societatea care se ocupă de administrarea piețelor pune la dispoziție producătorilor 30% din spațiile de vânzare, restul fiind ocupate de samsari. Până acum, aceștia cumpărau legume și fructe de la țărani sau en-gross-uri de profil, după care le vindeau în piețe la un preț mai mare.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. asa le trebuie ca am ajuns sa cumparam cu preturi de doua ori mai mari decat normal. cine munceste in camp sau sere sa-si vanda marfa ceilalti la munca fratilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button