PoliticăȘtirile zilei

Lucian Romașcanu, prezent la Conferința Ministerială a Consiliului Europei în domeniul culturii

Președinția italiană a Comitetului de Miniștri a organizat vineri la Strasbourg, Conferința Ministerială a Consiliului Europei în domeniul culturii, intitulată generic: „Crearea viitorului nostru: creativitatea și moștenirea culturală ca resurse strategice pentru o Europă diversă și democratică”.

România a delegat la acest eveniment pe ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care în cadrul dezbaterilor a subliniat importanța protejării patrimoniului mondial,  în contextul geopolitic și tehnologic actual.

„Azi, 01.04.2022, am participat la Strasbourg, alături de colega mea Carmen Croitoru, directoarea INCFC, la o importantă conferință despre patrimoniul cultural, organizată la Consiliul Europei la inițiativa ministrului culturii din Italia. Un schimb de idei extrem de important, mai ales în contextul actual, când protejarea patrimoniului are nevoie de pași extrem de concreți. Un real sprijin am primit de la misiunea noastră de la Strasbourg, ES ambasadorul Răzvan Rusu și Ramona Ciucă, adjunct al reprezentantului permanent. Am avut bucuria unor reîntâlniri plăcute cu colegi miniștri ai culturii din țările Consiliului Europei, în fotografii dialogurile cu Dario Franceschini, ministrul italian al culturii și cu Alain Berset, ministrul afacerilor interne din Elveția (minister care, în cazul țării cantoanelor, cuprinde cultura, sănătatea și asigurările sociale!) PS Onorat să regăsesc în holul central o replică a Rugăciunii lui Brâncuși, originalul fiind expus pentru prima dată la Buzău.” a precizat Lucian Romașcanu, într-o postare pe Facebook.

Unul din subiectele conferinței a tratat printre altele examinarea provocărilor și oportunitățile tehnologiilor digitale pentru politica culturală europeană, standardele de patrimoniu cultural precum și practicile audiovizuale.

Totodată au fost teme privind provocările și consecințele aduse creativității, diversității și pluralismului de evoluțiile AI și de actorii digitali globali care utilizează algoritmi predictivi în industria audiovizualului, precum și nevoia de a promova diversitatea culturală și participarea culturală în mediul digital și în producția creativă.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button