Știrile zilei

Lucrările de prospectare, o oportunitate de dezvoltare pentru comunitățile locale

Achiziția datelor geofizice reprezintă prima etapă a procesului de explorare a zăcămintelor naturale. În explicații simple, putem asimila acest proces cu o „ecografie a Pământului”, având drept scop determinarea structurii geologice a subsolului, eliminând astfel necesitatea investigațiilor invazive și protejând mediul înconjurător. Activitatea de achiziţie a datelor geofizice este avizată de Agențiile Județene de Protecție a Mediului, de Agenția Națională de Protecție a Mediului, precum și de Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Hunt Oil Company of Romania, în calitate de operator,  a demarat în această perioadă un proiect de prospectare geofizică în județele Brăila, Buzău și Ialomița pentru explorarea hidrocarburilor convenționale (petrol și gaze naturale), având ca furnizor de servicii compania Prospecțiuni S.A., cu peste 65 ani de experiență în domeniu. Lucrările sunt programate să înceapă în toamna acestui an și vor dura aproximativ 5 luni. Toate autoritățile locale relevante au fost informate despre proiect, iar reprezentanții Prospectiuni S.A. vor vizita comunitățile incluse în aria proiectului pentru a oferi localnicilor cât mai multe detalii.

Ce are comunitatea de câștigat ?

Acest proiect reprezintă o oportunitate pentru  cele 39 de comunitățile locale cuprinse în perimetrul de desfășurare a activității de prospectare. Pe durata celor aproximativ 5 luni necesare lucrărilor, angajații companiei Prospecțiuni S.A. vor colabora cu comunitățile locale (proprietarii de terenuri, autorități locale, localnici, etc.), vor fi cazați în zona  de desfășurare a proiectului, contribuția la bugetele locale și sprijinirea dezvoltării economice locale și regionale fiind implicite.

Pe termen lung, în cazul în care rezultatele proiectului de prospectare vor fi favorabile, activitățile derulate în aceste zone vor sprijini comunitățile prin investiții directe, taxe și impozite către bugetele locale, îmbunătățirea drumurilor de acces, închirierea sau cumpărarea de terenuri, noi locuri de muncă pentru localnici și proiecte sustenabile de responsabilitate socială.

În cazul apariției unor eventuale daune agricole temporare, în urma activității de achiziţie a datelor geofizice, acestea vor fi compensate integral, toate măsurile și calculele fiind în avantajul utilizatorului de teren. Valoarea compensațiilor este stabilită în urma unui calcul care include suprafaţa terenului, prețul pieței pentru cultura respectivă și producția realizata pentru un hectar. În plus, în timpul sau după finalizarea lucrărilor, localnicii îşi pot desfăşura activitățile agricole fără nicio problemă și cu o productivitate la fel de mare ca înainte.

Pentru o informare corectă și promptă, locuitorii pot contacta cu încredere reprezentanții Prospecțiuni la numerele de telefon 0731 320 900 sau 0732 669 382, sau la adresa de email [email protected].

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!