Politică

Măcel în economie, în numele liberalismului!

Un articol de opinie al senatorului PSD Lucian Romașcanu

Dacă ar fi să compar PNL cu un obiect, aș spune că acest partid e precum o cheie cu clichet. O astfel de cheie „merge” într-un singur sens, iar în celălalt sens scapă sau alunecă. Cam așa funcționează și Guvernul Orban, care strânge bine când vine vorba de austeritate și îndatorare, dar dă în gol când trebuie să echilibreze economia și să le ofere oamenilor un trai mai bun.

PSD a susținut dintotdeauna că tăierile și austeritatea nu fac altceva decât să aducă, la rândul lor, adâncirea datoriei publice și prăbușirea nivelului de trai. Până și avertismentele analiștior economici au fost zadarnice; În numele liberalismului și al politicii de tip „kamikaze” marca Florin Cîțu, acest guvern neatins de patima pentru creșterea economică a făcut măcel în finanțele românești, îndatorând țara cu 1000 de euro pe secundă.

Ceea ce afirm nu e simplă retorică de campanie. De altfel, mărturie stă (să cadă) chiar economia românească grav lovită de pandemie, pe care guvernarea actuală a lăsat-o să pice în gol, ca la un salt la care instructorul a uitat să-i pună temerarului parașuta-n spate.

În ciuda omagierilor butaforice pe care le-am tot auzit despre „formidabilul” guvern Orban, la lumina crudă a zilei realitatea e cu totul alta. „Împăratul e gol”, domnule premier, iar semnalele venite din zona economică – aceea pe care o ascundeți opiniei publice – conturează un scenariu sumbru.

Să vulgarizăm puțin cifrele, pentru a înțelege direcția în care Orban și ai săi duc țara: Datoria publică a României a ajuns la 42,8% din PIB în primele opt luni ale anului 2020, față de 35,2% în decembrie 2019. O creștere cu 7,6 puncte procentuale și cu 76,6 miliarde lei în valoare absolută.  Potrivit legilor bugetare anuale și rectificărilor succesive, datoria publică va ajunge la peste 46% din PIB la finalul anului, adică va crește cu peste 113 miliarde lei într-un singur an. Cam mult, nu credeți?

La polul opus, PSD vine cu un program coerent de relansare economică și reducere a decalajelor. Pentru noi este mai importantă siguranța locurilor de muncă prin investiții publice în economie și prin sprijinirea firmelor care PRODUC ÎN ROMÂNIA. Vom implementa scăderea impozitelor pe salariile mai mici de 6.000 lei, până la impozit ZERO pe salariul minim.

Noi sprijinim salariații cu copii, prin impozite mai mici pe salarii, vouchere pentru a lăsa copii la creșă și a-și proteja locurile de muncă. Avem pregătite vouchere pentru copiii școlari care nu au absențe, stimuli de reinserție în muncă și sprijin pentru achiziția în rate a unei locuințe.

Creșterem salariul minim pentru păstrarea salariaților în România, după  modelul salariului minim european, până la 50% din salariul mediu brut pe economie. Creștem gradual pensiilor calculate pe contributivitate, odată cu creșterea veniturilor la bugetul de stat, astfel încât creșterea economică să se regăsească și în buzunarele celor care au muncit cinstit o viață.

Starea dezastruoasă în care PNL a adus economia este cea care măsoară cu adevărat distanța dintre adevăr și minciună. Pare tot mai evident că ansamblul de acțiuni ale PNL netezește drumul către un trecut pe care îl credeam uitat. Cred că nimeni nu vrea să redeschidem capitolul de tristă amintire al tăierilor din 2009..

Pe 6 decembrie ne vom afla la intersecția a două drumuri esențiale pentru viitorul nostru: Unul ne poate întoarce în timp cu zece ani, la tăieri și asuteritate, iar celălalt ne poate oferi încredere, stabilitate și un trai mai bun, pe care cu toții îl merităm!

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button