Știrile zilei

„Mâinile sus! / Culcat! / Nu te apropia!”

Polițistul care ne oprește pentru o simplă legitimare ne va putea cere să stăm în șezut, culcat, să depărtăm picioarele sau să ridicăm mâinile deasupra capului, dacă acesta consideră că reprezentăm un pericol pentru integritatea sa fizică. Decizia a fost anunțată de Ministerul Afacerilor Interne și va intra în vigoare pe 26 ianuarie 2020.

Puteri sporite pentru polițiști. Începând de săptămâna viitoare, ofițerul sau agentul care ne legitimează ar putea dispune efectuarea asupra noastră a unui control corporal, iar pentru aceasta ne-ar putea cere să adoptăm o „poziție inofensivă”.

Totul vine după ce, la finele lunii octombrie, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. În conformitate cu prevederile acestei legi, polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

„Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control. Prin poziție inofensivă se înțelege:

  1. a)ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
  2. b)depărtarea picioarelor;
  3. c)adoptarea poziției șezut;
  4. d)adoptarea poziției culcat;
  5. e)altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.”, se arată în textul legii.

Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.

În înțelesul prezentei legi, prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

  • Se consideră acțiune violentă împotriva polițistului apropierea acestuia după ce, în prealabil, a fost avertizat prin cuvintele: Poliția, stai! – Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor prevăzute la alin. (1), referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, sau alin. (2).

Cadrul legislativ menționat va intra în vigoare cu data de 26 ianuarie. Cetățenii au obligația civică de cunoaștere a prevederilor legislative pentru a putea determina limitele în care legea ne permite să ne manifestăm.

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close