În județul Buzău, sute de hectare de vegetație uscată sunt prefăcute în scrum în fiecare an, după incendii izbucnite „din senin”. De fiecare dată, vinovată este „o mână criminală” rămasă de cele mai multe ori necunoscută.
Nopțile trecute au fost de foc pentru pompierii buzoieni, care au avut de luptat cu un incendiu devastator ce a cuprins dealurile de lângă Vulcanii Noroioși. Focul a pârjolit aproximativ 200 de hectare de vegetație uscată și ar fi izbucnit după ce o persoană a aprins focul în zonă.
Concluzia le aparține pompierilor, care au încheiat cercetările în zona afectată, și anume satul Policiori din comuna Scorțoasa. Specialiștii ISU au stabilit drept cauză probabilă a incendiului pentru lichidarea căruia s-a intervenit circa 12 ore folosirea intenționată a unei surse de aprindere.
Ca de obicei, vinovatul este deocamdată necunoscut.
Cea mai frecventă cauză a incendiilor de vegetație o reprezintă utilizarea focului în spații deschise. Altfel spus, curățarea terenurilor agricole prin incendiere de către proprietarii de terenuri.
Asta în condițiile în care arderea miriştilor, a stufului, a tufărişurilor, a vegetaţiei ierboase și a deșeurilor este strict interzisă
Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice sau juridice au obligaţia de a nu arde turbăriile, litiera pădurii, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă. Nerespectarea acestor obligații constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice.
-De asemenea, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile naturale protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 la 60.000 lei, dacă sunt de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.