Știrile zilei

O veritabilă oază de liniște și reculegere, la nici 30 de kilometri de Buzău

Mănăstirea cetate Bradu, locul pe unde au trecut Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu

Județul Buzău adăpostește adevărate comori ale ortodoxiei româneşti, unele cu o vechime impresionantă. Considerate o carte de vizită a acestor plaiuri, mănăstirile buzoiene sunt locuri de o inegalabilă încărcătură spirituală, ce atrag turiști și pelerini din toate colțurile țării.

În inima județului Buzău, ascunsă între dealuri împădurite, se află Mănăstirea cetate Bradu, o veritabilă oază de liniște și reculegere. Atestată documentar pentru prima dată în anul 1600, Mănăstirea Bradu este mult însă mai veche, cercetările arheologice stabilind existența unei vieți monahale în vatra acestei mănăstiri chiar de la jumătatea secolului al XIV-lea.

Actuala biserică a fost ridicată în cursul secolului al XVI-lea, iar în apropierea anilor 1641-1642 au fost construite turnul-clopotniță și o serie de chilii, presupunându-se că în jurul aceleiași date fusese zidită și incinta patrulateră. Desființat prin legea secularizării averilor mănăstirești din 1863, sfântul lăcaș a devenit biserică parohială. Pe 18 noiembrie 2022, Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a hotărât reactivarea Mănăstirii Bradu, începând cu 1 decembrie 2022.

De la Bradu a plecat Mihai Viteazu pe Valea Buzăului, câștigând ulterior bătălia de la Șelimbăr și realizând unirea Țării Românești cu Transilvania și apoi cu Moldova. Domnitorul Constantin Brâncoveanu a locuit și el aici împreună cu familia în mai multe rânduri, pe la 1703, 1708 și 1711, când era căutat de turci. În timpul Revoluției de la 1821, cetatea a fost folosită ca refugiu și de către boierii din zonă, fiind în repetate rânduri atacată de către eteriști, însă n-a putut fi cucerită niciodată.

Mănăstirea este împrejmuită cu patru ziduri, formând un patrulater cu laturi de diferite lungimi, construite din bolovani de râu și cărămidă. Din loc în loc, zidurile au contraforți, iar în cele patru colțuri aveau turnuri cu mici ferestre, prin care se putea trage cu armele. Astăzi se mai păstrează doar două turnuri.

Ultimele porți masive ale cetății datează dinainte de 1821 și păstrează în plăcile blindajului de metal proiectile de plumb trase de eteriști. Ele pot fi văzute astăzi la Muzeul Județean Buzău.

Mănăstirea cetate Bradu este trecută pe lista monumentelor istorice și a făcut obiectul multor cercetări arheologice. Urmele săpăturilor din situri se cunosc și astăzi.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!