Știrile zilei

Măsuri pentru sprijinirea tinerelor familii | Dezbatere la sediul PSD Buzău

În după-amiaza zilei de miercuri, 22 martie 2023, femeile social-democrate din municipiul Buzău  au participat la un  eveniment organizat de senatorul Liliana Sbîrnea pentru a dezbate pachetul legislativ propus de Ministerul Familiei, la inițiativa ministrului Gabriela Firea, pentru membrii familiilor tinere care vor să devină părinți. Gabriela Firea, ministrul Familiei, a prezentat, în aceeași zi, un set de zece măsuri legislative care vor ajunge pe masa Guvernului şi ulterior a Parlamentului, pentru susţinerea familiei şi a tinerilor, în vedere creşterii natalităţii. Măsurile guvernamentale pregătite se adresează familiilor care își doresc să aibă copii, dar care amână acest moment, de cele mai multe ori din motive financiare. De asemenea, propunerile oferă un sprijin și pentru creșterea copiilor din familiile cu venituri mai mici. Cele zece propuneri sunt: TVA redus la 5 la sută pentru produsele destinate copiilor, propunere pentru reducerea TVA până la 5 la sută la produsele esențiale pentru creșterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă), vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță, pentru familiile cu venituri de maximum două salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare.

La eveniment au participat senatorul Liliana Sbîrnea, viceprimarul Oana Matache, președintele organizației municipale a femeilor social democrate (OFSD) Buzău Oana Gheorghiu, consilierul județean Cristina Iuliana Iacob, director al Colegiului Pedagogic, inspectorul școlar general Daniela Palcău, precum și deputatul Romeo Daniel Lungu. Subiectul a fost de mare interes, sala de conferințe a PSD Buzău devenind aproape neîncăpătoare pentru doamnele care au dorit să participe la dialog cu inițiatorii întâlnirii.

Senatorul Liliana Sbîrnea a precizat încă de la bun început că este nevoie de propuneri astfel încât  pe masa Guvernului să ajungă în forma cea mai bună „măsuri sociale care să stimuleze natalitatea și familiile să capete siguranța că atunci când au un copil nu vor întâmpina probleme în creșterea lui”. Președinta OFSD Buzău, Oana Gheorghiu, a subliniat această inițiativă unică în România de a crea un pachet de măsuri care să contribuie la educația și sănătatea populației și în final la creșterea natalității. Discuțiile au fost productive, pentru că foarte multe doamne prezente la întâlnire au ales să împărtășească din experiențele proprii legate de nașterea, educația și creșterea copiilor, în speranța că propunerilor lor vor se vor adăuga celor zece măsuri pe care  ministrul Gabriela Firea le dorește legiferate pentru creșterea natalității, măsuri care, de altfel, au fost bine primite în rândul femeilor și mai ales a celor care sunt deja mame.

 Cu ce propuneri au venit femeile social-democrate din Buzău

Conștientizând impactul pe care declinul demografic îl are asupra economiei și societății românești, doamnele din OFSD Buzău, împreună cu reprezentante ale ONG-urilor, asociațiilor de părinți și ale societății civile, au dezbătut setul de zece propuneri legislative pentru susținerea familiilor cu copii și pentru creșterea natalității în România, propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Atât viceprimarul Oana Matache, cât și senatorul Liliana Sbîrnea și-au notat cu atenție propunerile venite din partea doamnelor, care nu au fost deloc puține. Dezbateri pe aceeași temă au avut loc și la Râmnicu Sărat și Nehoiu, unde femeile PSD  au discutat aceleași propuneri venite din partea ministrului Gabriela Firea, extrem de importante în contextul scăderii dramatice a natalității în România.

Participantele la întâlnire au  fost de acord că măsurile propuse de minister sunt binevenite pentru creșterea natalității și sprijinirea familiilor, dar au avut în completarea acestora și propriile propuneri pentru a fi trecute în agendă. Printre acestea amintim acordarea de asistență psihologică și emoțională atât mamelor, cât și taților, din momentul în care aceștia iau decizia să devină părinți până după nașterea copilului, necesitatea înființării în România a băncilor de ovocite și spermă pentru sprijinirea familiilor ce se confruntă cu probleme de fertilitate, protejarea locurilor de muncă pentru femeile care decid să aibă un copil pe o perioadă de doi ani după întoarcerea din concediul de maternitate, dar și oferirea posibilității bărbaților de a fi prezenți în sala de nașteri, dacă cei doi membri ai cuplului își doresc acest lucru, în vederea implicării bărbaților în sarcină, dar și în momentul nașterii și apropierii în acest fel de copil și nevoile lui încă de la primele clipe de viață.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!