ARTICOLUL ZILEIȘtirile zilei

Mesajul de avertizare al unui primar buzoian: „Trebuie să reducem consumul”

Seceta care a pus stăpânire pe România produce primele unde de șoc la nivelul comunităților, care se văd nevoite să își reducă semnificativ consumul de apă. Apelurile la utilizarea rațională a lichidului vital au început să curgă din partea primarilor de localități, care văd cu propriii ochi cum rezervele de apă scad de la o zi la alta.

La Nehoiu, orașul de munte scăldat de apele râului Buzău, seceta a afecat considerabil rezervele de apă necesară vieții și activității în unitățile economice. Pus în fața acestei situații, primarul Ionuț Milea a decis să le adreseze locuitorilor rugămintea de a utiliza apa rațional, pentru a trece peste situația critică generată de secetă.

MESAJ DE AVERTIZARE PENTRU CETĂȚENII ORAȘULUI NEHOIU!

Condițiile de secetă prelungită au afectat considerabil rezervele de apă necesare în gospodării și unități economice/administrative. Există, în proporție foarte mare, consumatori care utilizează apa potabilă pentru activități industriale, agricole sau casnice, fie din cauza lipsei de rețea alternativă, fie din comoditate sau plus de confort. Ne aflăm în situația în care, în mod conștient și echilibrat, trebuie să reducem consumul care reprezintă risipă: udatul grădinilor și peluzelor, spălatul platformelor de beton, pavele, piatră de pe proprietăți private sau publice, spălatul covoarelor și mașinilor etc. Aceste activități, chiar dacă sunt necesare, nu reprezintă o urgență în balanță cu viața, iar apa, fiind element vital, este garanția asigurării vieții.

Nu este nevoie de o mediatizare profundă a fenomenului de secetă, cu efectele ei, deoarece suntem martori conștienți că aceasta se petrece și produce pagube serioase. Pe toți locutorii orașului Nehoiu, fie de la bloc/ centru, fie din alte zone, în special pe locuitorii din Bâsca Rozilei, unde rețeaua de apă nu este curentă, din sursă publică, vă rog să reglați consumul în raport cu debitul surselor iar în acest timp identificăm surse alternative sau complementare. Întotdeauna, la probleme care vizează interesul general, care pot crea efecte negative având întindere generală, trebuie să acționăm rațional, apelând la tactici și tehnici de supraviețuire și nu la dorințe și confort personal.

Situațiile critice se depășesc cu înțelegere și abordare înțeleaptă. Vă mulțumesc pentru înțelegere, suntem o comunitate care poate depăși în efort conjugat o astfel de situație! Vă doresc toate cele bune!”, a scris primarul orașului Nehoiu pe Facebook.

cod-nou-canicula
Ce mai mare parte a județului Buzău, sub cod portocaliu de caniculă

Astăzi, meteorologii au prelungit avertizările meteo de caniculă și disconfort termic accentuat și pentru zilele de duminică și luni. Specialiștii ANM avertizează că, în zilele de 24 și 25, iulie valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.

Începând de marți, 26 iulie, valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

2 comentarii

  1. … l-au pus globaliștii să spună prostii!….
    dacă era un sat din bărăgan mai era credibil!…
    papagalul!….

  2. … ne mai spălăm pe mâini?…cum e cu pandemia….guvidul și maimuța?…. salvezi planeta sau oamenii??…sau și una și alta?….
    …ce tiriplic!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: