ARTICOLUL ZILEIȘtirile zilei

Microbuze de tipul „school bus”, pentru toate școlile din municipiul Buzău

Aglomerația creată în zona școlilor din municipiul Buzău ar putea deveni istorie, dacă primăria va duce la bun sfârșit un proiect inovator de mobilitate urbană. Este vorba despre achiziționarea de microbuze electrice de tipul „school bus”, care să-i transporte pe elevi gratuit la unitățile de învățământ și înapoi, la domiciliu.

În cadrul unei emisiuni difuzate de Campus TV, primarul Buzăului a vorbit despre necesitatea unei soluții care să schimbe fundamental modul în care se realizează transportul elevilor din municipiu. În prezent, zonele din jurul școlilor sunt extrem de aglomerate la începutul și la sfârșitul programului școlar:

De exemplu, sunt 60 de elevi care vin din cartierul Orizont aici, la Școala 11. Vă dați seama că, zilnic, vin 60 de mașini să-i aducă pe copii la școală.”, a afirmat primarul buzoian.

Constantin Toma a povestit o experiență avută în anul 2019, atunci când a fost invitat să vadă cum funcționează un sistem de transport de tipul „ride-sharing” din Germania. Împreună cu directorul Trans-Bus, primarul Constantin Toma a vizitat orașele Hamburg și Berlin, în care firma VIA, deținută de un grup israelian, a implementat cu succes sistemul de transport realizat cu microbuze electrice.

O zi normală, pe bulevardul Nicolae Bălcescu

Concret, clienții puteau chema din orice zonă a orașului, printr-o aplicație, un microbuz care să îi transporte la destinația dorită. Prețul, „un pic mai mare decât la autobuz, un pic mai mic decât la taxi”, după cum a precizat edilul buzoian.

După ce a testat sistemul, primarul Constantin Toma a hotărât să cumpere astfel de microbuze pentru toate școlile din municipiu. A venit însă pandemia, care a blocat toate proiectele. Acum însă, edilul este hotărât să achiziționeze numărul necesar de microbuze electrice cu 16-17 locuri. În acest fel, ar urma să beneficieze de transport gratuit la și de la școală toți elevii din municipiul Buzău. Măsura ar trebui dublată de interzicerea accesului altor mașini în zona școlilor, crede primarul Toma:

Sunt locuri în multe orașe din lumea aceasta unde se interzice pur și simplu traficul altor mijloace decât acelea care aduc elevii. Și atunci părintele știe că este în siguranță copilul; vă dați seama că aici nu este de glumă. Microbuzul îl ia din fața casei și îl aduce înapoi în fața casei.”, a precizat edilul.

Cel mai probabil, microbuzele ar urma să fie achiziționate și operate de societatea Trans-Bus, care, la finalul fiecărei luni, va factura Primăriei serviciile de transport. Cert este că toți elevii vor beneficia de trasport gratuit de acasă la școală și invers.

Proiectul a fost deja la Agenția pentru Fondul de Mediu, urmând ca, în câteva luni, să fie achiziționate mijloacele de transport. Edilul buzoian crede că, anul viitor, microbuzele ar putea începe să facă primele curse.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!