Politică

Ministrul Lucian Romașcanu, apel către omologii săi, la Consiliul Educației, secţiunea Cultură şi Audiovizual, de la Bruxelles: 2023 să fie „Anul European al Rezilienţei prin Cultură”

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a reprezentat România la Consiliul Educaţie, Tineret, Cultură, Sport al Uniunii Europene – secţiunea Cultură şi Audiovizual, organizat pe 30 noiembrie la Bruxelles.

În cadrul alocuțiunilor susținute, Lucian Romașcanu a propus desemnarea anului 2023 drept Anul European al Rezilienţei prin Cultură.

,Fiecare ţară are propriile exemple cu privire la depăşirea unor situaţii critice prin artă şi prin cultură. Deşi omenirea este, în acest moment, supusă unor grele încercări, aceşti doi ani de restricţii, izolare şi înstrăinare ne-au arătat că, prin cultură, putem redobândi umanitatea, dând dovadă de rezilienţă. Aşadar, vă propun să reflectăm astăzi la posibila desemnare a anului 2023 drept Anul European al Rezilienţei prin Cultură, pentru a identifica împreună noi măsuri de sprijinire a sectoarelor culturale şi creative şi pentru a valorifica potenţialul acestora în asigurarea tranziţiei verzi şi digitale”.

Totodată deminitarul român a lansat un apel către omologii săi pentru susţinerea acestei iniţiative care ar atenua efectele pandemiei asupra sectoarelor culturale şi creative şi pentru a identifica noi măsuri de sprijinire a acestora,

„Ar fi o bună ocazie de recunoaștere a efectelor negative majore generate de pandemie sectorului cultural dar și de încurajare a deschiderii tuturor formelor de expresie culturală către public, văduvit și el în această perioadă grea. A fost și o ocazie de cunoaștere a omologilor din celelalte țări și de schimburi amicale de păreri privind cultura în țările noastre. Am avut întâlniri plăcute cu Comisarul European pe cultură, Dna. Mariya Gabriel, cu miniștrii Germaniei, Franței, Greciei, Ciprului, Olandei, Croatiei, Portugaliei.Mulțumiri speciale Dnei Ambasador Clara Staicu și Dnei Consilier Corina Panaitopol de la Reprezentanța Permanentă a Romaniei la UE!” a mai spus, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Propunerea lansată de Lucian Romașcanu a fost salutată de mai multe ţări, care au susţinut acest demers de reconstruire a Uniunii Europene prin cultură.

De anul viitor sunt programate noi discuţii între partea română, instituţiile europene şi statele membre UE, pentru concretizarea acestei iniţiative lansate de Lucian Romașcanu.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: