BUZĂUL MEU DRAGReportaj

REPORTAJ Cercul de Redacție Presă Radio-TV | Misterele conacului Marghiloman, un loc bântuit de fantomele trecutului

Când pășești pentru întâia oară în Parcul Marghiloman din Buzău, ai senzația că urmează să te întâmpine domnii cu baston și joben sau domnițele cu crinolină și evantaie din dantelă de la conac. Atât de bine a fost recreată istoria la fosta reședință a marelui om politic român, încât și astăzi, moșia lui pare desprinsă dintr-o pictură veche, interbelică.

Situat la marginea orașului Buzău, domeniul care a aparținut fostului prim-ministru se întinde pe mai multe hectare și este înconjurat de un zid înalt, masiv, semn al măreției și al autorității reputatului conservator.

Măcinat de vreme și de vitregiile istoriei, conacul a fost restaurant în același stil architectural specific secolului al XIX-lea, fiind astăzi o încântare pentru ochiul iubitor de natură și de trecut.

  • Perla complexului, Vila „Albatros”

Edificată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe la 1884, pe domeniul Marghiloman din marginea oraşului, Vila „Albatros”  este opera a celebrului arhitect francez Paul Gottereau. Ea ilustrează elocvent o epocă, cea de ascensiune a burgheziei în viaţa societăţii româneşti.

  • Copil fiind, vila Albatros, cu caii săi nevăzuţi, mi se părea un domeniu semi-misterios, căruia nu-i zăream decât împrejmuirea înaltă şi porţile măreţe (poetul Alexandru Lungu)

Vila “Albatros” era situată într-un parc de 22,5 ha, cu heleșteu si cu anexe: vila musafirilor, casa personalului, case pentru gradini, portari, grajduri pentru caii de curse, cu 54 de boxe, magazine  pentru furaje, două sere și o uzină electrică. Aici se pregatea, în nisip, dupa o rețetă, speciala, „cafeaua Marghiloman”.

  •     Atât de bogat, încât își trimitea lenjeria pentru a fi spălată la Londra.

Mentalitatea colectivă a reținut un Marghiloman atât de bogat, încât îşi trimitea lenjeria pentru a-i fi spălată la Londra. În ochii contemporanilor, s-a remarcat printr-o pasiune care l-a făcut celebru: creşterea cailor de curse. În acest sens, marele proprietar buzoian a realizat padocuri, terenuri de antrenament şi un impresionant hipodrom aflat la marginea oraşului Buzău, nu departe de reşedinţa sa, vila „Albatros”.

  • Marghiloman, un romantic incurabil

În planul vietii sentimentale, Alexandru Marghiloman a cunoscut momente de maximă intensitate sufletească, dar si dureri pricinuite de pierderea persoanei iubite.

Totuși, Marghiloman și-a iubit soția atât de mult, încât a a construit în cinstea ei un minunat parc dendrologic,  devenit public în zilele noastre. El se întinde pe o suprafață de 16 000 metri pătraţi, care înconjoară vila “Albatros” şi dependinţele acesteia, parc renumit în trecut datorită stilului său englezesc şi multitudinii de plante exotice aclimatizate aici.

  • În noptile cu lună plină, fantomele foştilor stăpâni ies la plimbare călare prin parc.

Pierderea lui în negura vremii, aruncarea în uitare și în degradarea nemiloasă sub patina timpului au făcut ca buzoienii să vehiculeze legende dintre cele mai înfricoșătoare despre lucrurile misterioase care se petrec la conac.

Se spune că prin parcul unde se află ruinele vilei, în noptile cu lună plină, fantomele foștilor stăpâni ies la plimbare călare prin parc.

Nu puțini au fost cei care au spus că l-au văzut pe ministru călare pe pur-sângele său favorit, plimbându-se noaptea pe aleea hipică din parc. Altădată, câțiva tineri care se plimbau seara prin parc l-au văzut pe boier în veșminte negre, cu joben pe cap, alături de domnița lui, în ușa conacului.

Poveştile stranii sunt alimentate şi de macabra descoperire făcută de nişte muncitori. Ei au descoperit în 2011 cadavrul unui bărbat, aflat într-o stare avansată de putrefacţie, care atârna într-un ştreang de coloanele uneia dintre clădirile aflate în paragină din apropierea Vilei Albatros. Era un om al străzii care îşi pusese capăt zilelor printre ruinele din spatele vilei Albatros.

  • Blestemul care s-a abătut asupra conacului.

O lucrare purtând semnătura istoricului Gheorghe Petcu relatează că locul pe care a fost construit vila Albatros a fost pierdut la un joc de cărți de către boierul Musceleanu în favoarea lui Iancu Marghiloman. Se pare că tatăl lui Alexandru ar fi câștigat terenul după ce a trișat la jocul de cărți, ceea ce l-a făcut pe proprietarul pierzător să exclame:

„Să se aleagă praful de tot ce va fi construit pe acest loc!”

După momentul 1930,  vila „Albatros” a intrat într-un con de umbră, pentru ca, după instaurarea regimului comunist, să fie obligată să adăpostească instituţii tip, gen „Horticola” sau Întreprinderea de Legume-Fructe.  În acest timp, clădirea neîngrijită s-a deteriorat progresiv, în aşa măsură încât, în 1985, s-a decis abandonarea ei.

Salvarea conacului Marghiloman a venit din partea Primăriei Municipiului Buzău, care a elaborat și a pus în aplicare o strategie de restaurare și modernizare a ansamblului rezidential Marghiloman.

Astăzi, Vila Albatros este sediul Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Local Municipal Buzău.


Reportaj realizat de elevii Cercului de Redacție Presă / Radio-TV din cadrul Palatului Copiilor Buzău.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

2 Comments

  1. Mă bucur foarte mult că a fost salvată vila si are o destinație aleasa. Îmi aduce aminte de copilărie acest loc. Bunica materna locuia pe strada din spatele ”zidului Marghiloman”. Verii mei se cățărau pe gardul de piatră si făceau incursiuni în parc, acum 50 de ani, iar fiica mea are niște fotografii minunate făcute tot în acest parc, acum trei ani, în ziua în care a fost mireasă. Felicitări pentru articol !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button