Reportaj

Misterele din Munții Buzăului: Dispariții inexplicabile, povești cu uriași, formațiuni geologice ciudate

Misterele din Munţii Buzăului reprezintă un subiect inepuizabil de dezbatere printre împătimiţii fenomenelor paranormale. Și cum fantezia oamenilor nu cunoaște limite, s-a ajuns la relatări despre dispariţii inexplicabile, povești cu uriaşi, apariţii de OZN-uri sau defectări ale aparaturii electrice. Informațiile, care pe mulți dintre noi ne fac cel mult să râdem, sunt găzduite cu generozitate de bloguri sau publicaţii de specialitate.

Cercetătorul Vasile Rudan, autorul blogului jurnalparanormal.ro, susţine că Munţii Buzăului sunt cunoscuţi ca regiune unde se manifestă fenomene ciudate. Tocmai de aceea, generalul Ilie Ceauşescu a stabilit aici o subunitate cu un caracter ocult, pentru cercetare, dar şi pentru a antrena soldaţi pentru „unitatea de paranormali“ pe care voia s-o înfiinţeze. Însuşi Rudan ar fi fost parte a echipei de extrasenzoriali care au fost dislocaţi în Munţii Buzăului pentru a efectua teste, scrie Adevărul.ro.

Munții Buzăului poartă cu ei mistere înfricoșătoare, nedescifrate, care reprezintă semne de întrebare pentru mulți, cercetători sau oameni simpli, care au trecut pe aici sau doar au auzit de evenimentele ce s-au întâmplat sau încă se întâmplă. Vorbim despre Țara Luanei, un loc plin de legende și întâmplări paranormale, „o lume a misterelor, a mesajelor oculte și a manifestărilor paranormale.”

Cercetătorul Vasile Rudan, în timpul unei ședințe de radiestezie. Foto: Adevărul.ro

În jurul numelui Luanei a apărut o serie de interpretări și mituri. Unii susțin că Luana era o fată frumoasă care a căzut din cer și s-a îndrăgostit de un localnic. Se spune că ea i-a învățat pe oameni să scrie, să citească, le-a arătat efectele miraculoase ale apelor vii și moarte din zonă. I-a învățat pe localnici cum să sape chiliile, pentru a se feri de atacurile dușmanilor. Această variantă a legendei ar explica misterioasele așezări rupestre de la Colți, pe pereții cărora au fost identificate desene ce datează din secolele VI-IV î.Hr.

O altă variantă a legendei spune că Luana era un rege atotputernic și înțelept, ce păzea porțile unei cetăți cu ziduri impresionante. Cetatea era permanent luminată de un soare puternic, iar cei care locuiau aici erau drepți și neînfricați. Oamenii răniți în lupte erau duși de Luana în „Valea Izvoarelor”, fiind tămăduiți de rege cu apele vii și moarte de aici. Doar Luana cunoștea tainele izvoarelor. Cei care îndrăzneau să le încerce singuri se îmbolnăveau și mureau. Vrăjmașii în care de foc au atacat acest ținut și au doborât soarele cetății. În urma atacului, întreaga cetate a fost distrusă și a rămas pustie de atunci.

  • CER STRANIU

Pe lângă aceste acțiuni cu caracter ocult, în Țara Luanei se întâmplă și fenomene de-a dreptul ciudate. Unul dintre acestea este cunoscut sub denumirea de cerul straniu”. Aici, cerul capătă o intensitate greu explicabilă, pe care oamenii de știință o măsoară în grade Kelvin, înregistrând valoarea de peste 23.000, în timp ce azurul cerului de deasupra marilor orașe abia depășește 16.000 de grade Kelvin. Cercetătorul Vasile Rudan susține că testele extrasenzoriale au rezultate maxime atunci când cerul capătă intensitatea de peste 23.000 Kelvin. Experimentul consta în grupe de copii, așezați pe anumite culmi, cărora li se spunea să transmită prin puterea gândului, de la o grupă la alta, diferite informații. Ei nu conștientizau puterile lor deosebite și participau la teste, ca și când ar fi fost jocuri normale. Aceste transmisii telepatice aveau o mare acuratețe când cerul ajungea la intensitate maximă, moment în care îți paralizează toate simțurile, nu mai auzi nimic în jur, iar pupilele se dilată; „simți cum se deschid porțile energetice ale Universului, când toată ființa devine spirit”.

  • DISPARIȚIILE

Un alt fenomen straniu care se manifestă în zonă este dispariția de persoane. „Monitorul de Iași” notează că în 1980, doi brăileni au plecat spre cătunul Nucu, iar într-un loc numit „La Tihărie“ unul dintre ei s-a gândit să facă o urcare pe una dintre stâncile cu forme ciudate din zonă. Tânărul a urcat până în vârf, de unde a strigat la prietenul său: „Uite ce am găsit!“.

S-a aplecat, a ridicat ceva ce părea a fi un lanţ metalic şi apoi a dispărut. O vreme, cel rămas jos a aşteptat ca prietenul său să termine cu glumele, apoi s-a convins că s-a întâmplat ceva cumplit. L-a anunţat pe fratele dispărutului, care a sosit din Brăila cu o echipă de zece persoane, unele din Ministerul de Interne. Chiar fratele dispărutului a urcat pe stâncă. A găsit şi el lanţul metalic, pe care l-a ridicat, după care a dispărut si el. Se spune că cei doi frați nu au mai apărut niciodată. Unii săteni din comuna Bozioru susțin că unele persoane au apărut în alt loc, după o anumită perioadă/

Anumite persoane afirmă că această zonă nu este identificată arheologic, deși acolo au fost descoperite fragmente de ceramică a unei civilizații căreia nu i s-a putut preciza epoca. Se aminteşte despre anomaliile magnetice, despre un pisc care atrage toate fulgerele, despre izvoare radioactive şi despre o regiune unde solul este negru, ca şi când, odată, acolo, a ars „ceva“, probabil o construcţie imensă.

  • BABELE DE LA ULMET

Un alt fenomen exponențial pentru ceea ce se numește Țara Luanei este întâlnit în zona Ulmet-Bozioru, zonă cunoscută pentru ciudățeniile pe care natura le-a creat aici. Le numim ciudățenii, nu pentru că ar fi urâte, ci pentru caracterul lor bizar și pentru raritatea lor. Vorbim despre pietrele mișcătoare de la Ulmet, cunoscute și sub numele de trovanți.

Trovanții din zona Ulmet-Bozioru au cele mai ciudate forme, de farfurii zburătoare, carapace de țestoase sau bile perfect sferice, cântăresc de la câteva grame la câteva tone și ajung să măsoare până la doi metri înălțime. Aceste formațiuni geologice au fost numite de localnici „Babele de la Ulmet” deoarece, de la distanță se aseamănă cu niște bătrâne care vorbesc între ele. Geologii spun că trovanții sunt forme de microrelief care se dezvoltă în straturile de nisip, datorită apelor subterane calcaroase care le spală și le sedimentează în timp. Modul de formare al trovanților este același cu al perlelor.

La prima vedere, trovanții constituie un mister pentru toți vizitatorii. Dar, misterul „pietrelor vii care se hrănesc cu nisip” a fost dezvăluit de cercetători. Analizând fenomenul, ei au ajuns la concluzia că aceste atracții ale naturii sunt, de fapt, microforme de relief care se dezvoltă în straturile de nisip, datorită apelor calcaroase care le spală și le cimentează în timp. Modul de formare al acestora este asemănător cu cel al perlelor, la maturitate având forme asemănătoare unor nave spațiale, cilindri. Tendința lor este de creștere spontană, direcția centru-exterior, cu o rată de depunere de câțiva centimetri la câteva mii de ani. Sunt admirați pentru masivitatea lor, formele pe care le au, dar și pentru legendele care s-au țesut în jurul lor de-a lungul timpului.

Cu siguranță, acestea nu sunt singurele anormalități din așa-numita Țară a Luanei. Fie ele nedescoperite încă, inexplicabile, paranormale, toate întâmplările de aici trebuie să aibă un fundament de adevăr, pe care oamenii îl cunosc, îl acceptă sau nu. Țara Luanei și, implicit, fenomenele de aici, învăluie această parte a Buzăului într-o enigmă care poate nu va fi descifrată niciodată.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button