ARTICOLUL ZILEIȘtirile zilei

Misterul plângerii penale care a oprit plățile pentru lucrările din Buzău

În dreptul roman exista un principiu: Res ipsa loquitur, adică Să lăsăm faptele să vorbească. Și ce spun faptele în cazul scandalului declanșat de sistarea plăților pentru lucrările de reabilitare a celor trei artere din Buzău? Pentru că, în definitiv, tot ce avem în acest moment este o adresă sosită pe adresa Primăriei Buzău, prin care municipalitatea este înștiințată că nu va mai primi banii cheltuiți cu lucrările din cauza unei suspiciuni de fraudă anchetate, chiar în această perioadă, de oamenii legii.

Așadar, ce date avem despre proiectul „Reabilitarea infrastructurii rutiere, inclusiv piste pentru bicicliști, pe coridoarele deservite de transportul public în Municipiul Buzău” COD SMIS 128607”? În primul rând, știm că el a fost aprobat de majoritatea din Consiliul Local Municipal Buzău pe data de 19 martie 2019, fiind propus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020:

ART 1. Se aprobă proiectul „Reabilitarea infrastructurii rutiere, inclusiv piste pentru bicicliști, pe coridoarele deservite de transportul public în Municipiul Buzău” COD SMIS 128607 în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4, Prioritatea de investiții 4e, Obiectiv specific 4.1, apelul de proiecte POR/182/4/1/Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.” se arată în proiectul de hotărâre (document).

Valoarea totală a lucrărilor este de 88.301.334,92 de lei, însă contribuția municipalității buzoiene este de numai 2% din valoarea eligibilă a proiectului, adică 1.766.026,70 lei.

La articolul 6 se arată că persoana responsabilă cu semnarea tuturor documentelor și a contractului de finanțare este primarul municipiului Buzău:

ART 6. Se împuternicește dl. Constantin Toma, Primar al Municipiului Buzău să semeneze toate actele necesare şi contractul de finanţare în numele Unității Administrativ Teritoriale Buzău.

De altfel, primarul Constantin Toma a fost cel care, într-o conferință de presă susținută ieri, a încercat să să lămurească misterul acuzațiilor de fraudă din cadrul proiectului de reabilitarea a celor trei artere. Totul după ce o autoritate din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice a oprit finanțarea proiectelor de reabilitare a bulevardelor Industriei și Unirii și a străzii Transilvaniei, până la clarificarea situației în cauză.

Trecem printr-un moment dificil cu proiectele noastre aflate în desfășurare pe fonduri europene. O persoană iresponsabilă mi-a făcut o plângere penală, privind o suspiciune de fraudă pentru proiectul referitor la reabilitarea Bulevardului Unirii, Bulevardului Industriilor și a Străzii Transilvaniei, în valoare de 18,4 milioane de euro. Nu este vorba de libertatea mea, care este o chestiune măruntă față de prezentul și viitorul Buzăului, ci de blocarea străzilor mari și a centrului orașului nostru, până la lămurirea aspectului penal sau nepenal, de către organele competente ale statului. M-am pus la dispoziția Parchetului General și rog să se facă toate verificările, cât mai urgent, pentru a se putea continua șantierele începute. Nu am luat nici un fel de mită și nici nu am folosit informații false pentru a obține fondurile europene!”, spune edilul într-un videoclip.

În ceea ce privește cauza penală, primarul recunoaște că nu știe nimic mai mult decât se arată în adresă. Edilul spune că toate plățile s-au făcut la timp, iar asta numai după ce facturile, însoțite de toate documentele justificative, au fost verificate la sânge, trecând prin mai multe „filtre”: Primăria Buzău, ADR Sud-Est și AMPOR.

Neștiind despre ce este vorba, primarul Toma poate doar presupune că strada Transilvaniei este fost motivul, mai exact, faptul că inițial, un clip apărut pe Facebook prezenta noua stradă având piste pentru bicicliști, care, însă, în realitate nu s-au mai făcut. Primarul spune că acestea nici măcar nu făceau parte din proiectul original, dat fiind că strada este mult prea îngustă, încurcătura pornind de la un videoclip greșit, care fusese făcut pentru Bulevardul Unirii, dar care pe Facebook ar fi fost atribuit străzii Transilvaniei.

Am tras concluzia că e vorba în special de strada Transilvaniei și am mai avut ceva comentarii înainte, și de aici am legat-o cu o altă informație, pentru că, așa cum scrie în document, «suspiciune de fraudă», și eu am suspiciunea legată de cine a făcut plângere penală, care blochează tot orașul și este un gest iresponsabil (…) Eu nu am luat șpagă! Nu poate exista nicio dovadă din care să rezulte că Toma a fraudat, în sensul că ar fi luat vreo șpagă pe acest proiect sau pe altele (…) Neluând șpagă, mă gândesc că acel iresponsabil, acel incoștient, a făcut (plângere, n.r.) pentru ce ați dat prin presă și ce s-a discutat la vremea respectivă. Unul s-a referit la faptul că Toma ar fi declarat o stradă foarte largă, în care încăpeau și piste de biciclete, și când s-a executat lucrarea, n-au mai fost piste de biciclete. Într-adevăr, trotuarul nu s-a mai făcut și nu se va mai face, dar asta pentru că această stradă nu îndeplinește condițiile pentru așa ceva”, a spus primarul Toma, potrivit OPINIA Buzău.

Într-un document înaintat Primăriei Buzău, AMPOR își motivează decizia de sistare a finanțărilor prin existența unei suspiciuni de fraudă la nivelul municipalității buzoiene, care trebuie clarificată de către instituțiile abilitate. Primarul Toma crede că documentul de la AMPOR a ajuns în spațiul public prin „grija” unor funcționari din cadrul instituției.

Ce se întâmplă însă cu lucrările de pe Transilvaniei, Unirii și Industriei? Vor fi ele sistate sau vor fi plătite din bugetul municipalității? Toate aceste întrebări își vor găsi răspuns în orele următoare, iar publicația noastră va scrie despre asta.

Așadar, până în acest moment nu știm decât că Buzăul nu mai primește fonduri europene pentru proiectul de reabilitare a celor trei artere, până la lămurirea suspiciunilor ce planează asupra acestuia. Și pentru a încheia în același spirit al Dreptului, trebuie spus că, indiferent de lucrul care a generat suspiciunile – o simplă plângere penală fără temei sau, dimpotrivă, o faptă reală care încălca legea – organele de cercetare penală au datoria de a lămuri toate aspectele și de a dispune în consecință.

În orice caz, indiferent cine sunt vinovații și care este adevărul, deocamdată de suferit nu au decât buzoienii.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

4 Comments

 1. Aș face o mică suplimentare în explicația ta:

  – la proiectele de investiții cu finanțare europeană, în mod normal începi primind acces la un avans, de maxim 30%
  – te apuci de treabă, justifici avansul și apoi ți se suplimentează fondurile de care poți dispune..

  dacă înțeleg eu bine, in cazul acesta nu au fost acceptate justificările inițiale.. altfel spus, nu doar că nu există finanțare pentru continuarea proiectului, există posibilitatea sa fim nevoiți să rambursam avansul.. 6m+ €

  1. Pai s-a spus in prezentare ca deja au fost decontate facturile prezentate la decontare verificate de primaria si ADR.Prin urmare avansul primit a fost deja justificat .avand in vedere ca sunt acceptate la rambursare cererile pentru lucrarile in desfasurare

 2. Pentru ce nu se dorea aparitia adresei in presa ? Cum urma sa se justifice sistarea lucrarilor ? Prin minciuni ?

 3. primarul toma a falimentat cea mai veche fabrica din judet Metalurgica Buzau. La data falimentului firmele primarului toma au ramas cu datorii la banci de 100 milioane euro. Este competent primarul toma?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button