Moartea pacientului Cătălin Leu | Spitalul Județean DEZMINTE o informație apărută în presă
Pe fondul scăderii încrederii pacienților în corpul medical, după scandalul de la „Sfântul Pantelimon”, Spitalul Județean de Urgență Buzău se vede pus în situația de a dezminți o informație apărută în presă, legată de moartea unui pacient în vârstă de 37 de ani.
Mai exact, este vorba despre un articol care arată cu degetul înspre medicii buzoieni, fără a prezenta însă și raportul medico-legal ce ar indica o serie de afecțiuni grave ale pacientului, scoase la iveală de necropsie. Iată cum s-a petrecut însă totul:
Drama familiei Leu din comuna buzoiană Săgeata a început pe data de 8 august 2024, atunci când Cătălin, soț și tată în vârstă de 37 de ani, a ajuns la spital cu o sângerare nazală masivă. Potrivit comunicatului de presă al spitalului buzoian, pacientul a ajuns la UPU conștient și cooperant, fiind tratat corespunzător și internat pe secția ORL „pentru epistaxis posterior stâng masiv, survenit pe fondul unui salt hipertensiv”.
Conform reprezentanților SJU Buzău, pacientul suferea, printre altele, de tulburări de coagulare și de hipertensiune arterială, ultima dintre ele fiind și cea care ar fi declanșat epistaxisul.
Cătălin a rămas internat pe secția ORL, având o stare favorabilă, însă o zi mai târziu, pe 9 august, puseul de tensiune lovește din nou:
(…) La ora 23:20, pacientul a prezentat un salt hipertensiv în urma căruia repetă sângerarea nazală și devine agitat. A fost anunţat medicul de gardă chirurg, care s-a prezentat imediat la caz si a evaluat pacientul, și medicul de gardă ATI, care a preluat pacientul. La ora 23:30, pacientul este admis în secția ATI cu stare generală gravă, în iminență de stop cardio-respirator.” se arată în comunicatul de presă al spitalului.
Potrivit acestora, medicii iau decizia intubării orotraheale (IOT), iar sângerarea nazală se oprește. „Se instituie tratament vasopresor, hemostatic, tratament de reechilibrare hidro- electrolitică și suport ventilator, însă, la scurt timp, survin mai multe stopuri cardiace. Pacientul decedează în data de 10.08.2024.”, se mai arată în comunicatul de presă al Spitalului Județean de Urgență Buzău.
După apariția în presă a unui articol care susținea că pacientul ar fi murit după o banală sângerare nazală, reprezentanții SJU Buzău au ținut să dezmintă informația, precizând că necropsia a scos la iveală cu totul altceva. Mai exact, ar fi vorba despre o serie de afecțiuni ce au condus, în final, la deces:
Infarct pulmonar bilateral, trombembolism pulmonar, edem pulmonar acut, hipertensiune arteriala, tulburări de coagulare.”
Neadevărată ar fi și acuzația că pacientul s-ar fi înecat cu propriul sânge, după cum susține managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian, care a precizat că necropsia ar fi infirmat acest lucru.
Mai mult, reprezentanții SJU arată că nici măcar nu a fost depusă o sesizare la Colegiul Medicilor, așa cum se susținea în respectivul articol. Reprezentanții corpului medical transmit că sunt permanent la dispoziția pacienților, asigurându-i că depun „tot efortul pentru a oferi servicii medicale de calitate pacienților care se adresează spitalului.”
Redăm comunicatul de presă al Spitalului Județean de Urgență Buzău:
„Având în vedere articolul de presă apărut în spațiul public, conducerea S.J.U. Buzău face următoarele precizări:
Pacientul în vârstă de 37 ani este transportat la UPU- SMURD Buzău de la domiciliu pentru epistaxis, salt HTA, conştient, cooperant. După investigaţii şi consulturi interdisciplinare, acesta rămâne internat în data de 08.08.2024, în secția ORL, pentru epistaxis posterior stag masiv survenit pe fondul unui salt hipertensiv. S-a intervenit chirurgical in aceeaşi zi si s-a practicat tamponament antero-posterior stång. Ulterior, starea pacientului s-a menținut favorabila, pana in data de 09.08.2024, ora 23:20, când pacientul a prezentat un salt hipertensiv in urma căreia repeta sângerarea nazala si devine agitat. A fost anunţat medicul de gardă chirurg, care s-a prezentat imediat la caz si a evaluat pacientul, si medicul de garda ATI, care a preluat pacientul. La ora 23:30, pacientul este admis in secția ATI cu stare generala grava, in iminenta de stop cardio respirator. Se practica IOT si se opreşte sângerarea nazala. Se instituie tratament vasopresor, hemostatic, tratament de reechilibrare hidro- electrolitica si suport ventilator, insa, la scurt timp, survin mai multe stopuri cardiace. Pacientul decedează in data de 10.08.2024.
Se efectuează necropsie si se deceleaza: Infarct pulmonar bilateral, trombembolism pulmonar, edem pulmonar acut, hipertensiune arteriala, tulburări de coagulare.
Etica profesională a mass-media impune o informare corectă, avand informații atat din surse proprii, cat si din surse oficiale, sens in care rugam la a manifesta o atentie sporita la prezentarea unor informatii sau opinii medicale.
Suntem permanent la dispozitia pacientilor si mass-media, deopotriva, pentru a furniza informatii corecte in ceea ce priveste actul medical. Dorim sa asigurăm cetățenii județului Buzău ca personalul Spitalului Județean de Urgență Buzău depune tot efortul pentru a oferi servicii medicale de calitate pacienților care se adresează spitalului.”
Tereaca jurnalist? Nu e, ca daca era, intreba inainte sa scrie tampenii sau sa aiba pareri proprii si proaste in majoritatea vremii. Si daca nu e jurnalist, poate fi dat in judecata, ca a manjit si mai tare si asa proasta imagine a Spitalului. Si daca tot e dat in judecata, sa dea indarat si banii primiti de la primarii, pentru ca l-au crezut jurnalist! Stim, are familie, are de intretinut… pacat ca nu s-a gandit el singur inainte la asta.
Buzoienii au deja o părere formată despre Spitalul județean! Nu domnul Treacă a stricat imaginea! Puțini sunt cei care se mai lasă pe mâna medicilor din acest spital! Toată lumea știe modul în care sunt tratați pacienții și lipsa de interes. Nu contest lipsa de aparatură, de personal, dar nu se compară cu mersul în urgență la București. Am fost cu copilul la Buzău și nu i au făcut o analiză, nimic ..,.i au dat doar tratament.Starea copilului s a înrăutățit și am plecat la București, iar acolo i au făcut analize, teste peste teste. Plus să nu mai vorbim cât se așteaptă la Upu……
…primul suspect :
vaxul(injecția)….al doilea: un guvid corect pe omul potrivit!… știm că spike-ul generează trombocitopenie!… când auzi de bilateral
sau tromboembolism pulmonar , tulburări de coagulare era praf săracul!….
știm și am văzut cum se apară medicii între ei, mafia e nimic pe lângă ei…știm cum ne tratează, cum cer bani ptr orice, cum se cred dumnezei etc….
Cate diagnostice avea săracul, dar a fost tratat cu un tampon nazal. Tind sa cred varianta celor care spun ca spitalul județean este populat de incompetenți.
Ce să mai strice Tereacă imaginea! Dacă nu am ajuns noi, a ajuns cel puțin unul din neam pe acolo. Buzoienii sunt marea majoritate dezamăgiți de mult de spitalul județean.
Deci, dupa tine, nu e nimic de comentat dupa ce un tanar vine cu un epistaxis dubios de abundent dar inainte sa-i fi descoperit sursa sangerarii, adica acele probleme despre care pomenesc medicii legisti, este mutat din urgente pe salon. Daca pacientul suferise deja infarctul pulmonar inainte de prima sangerare, ar fi murit de atunci. Nu i se mai oprea hemoragia ca apoi sa moara peste doua, trei zile. Medicii ne bombardeaza cu niste explicatii stiintifice ca sa ne deruteze. Dar ar trebui si aici sa se implice o autoritate de control, sa vada cat interes a fost din partea cadrelor medicale pentru acest caz. Eu zic ca mai deloc.
corect 😭