CulturăȘtirile zilei

MORBID! | „Afacerea cu cadavre”, la Buzău!

Vrem să „confiscăm” Halloween-ul și să vă aducem la teatru! Miercuri, 31 octombrie, ora 19:00, Teatrul „George Ciprian” are plăcerea să vă invite la avanpremiera comediei negre „Afacerea cu cadavre”, scenariu teatral de Ilinca Stihi, după Joseph Kesselring („Arsenic și dantelă veche”), „Cronicile familiei Adams”, „Frankenstein” și alte povești macabre.”, își încep reprezentanții Teatrului „George Ciprian” informarea de presă.

În distribuție se află Mihai Bisericanu, Lucian Ionescu, Mircea Constantinescu, Adrian Nour, Andeea Mateiu și Silviu Oltean. Regia este semnată de Ilinca Stihi, iar scenografia de Imelda Manu.

„Afacerea cu cadavre” se bazează pe un scenariu teatral inspirat de textul dramaturgului american Joseph Kesselring, „Arsenic și dantelă veche” – poate ați văzut celebra ecranizare a lui Frank Capra, „Arsenic and Old Lace”. Descoperim o familie mai ciudată, care se reunește pentru a îi cunoaște pe aleasa inimii protagonistului și pe tatăl acesteia. Sub același acoperiș, trăiesc două mătuși pasionate de otravă „home-made” și înmormântări, alături de doi nepoți, Romeo şi de Niro. De Niro este actor aspirant şi, pe tot parcursul spectacolului, se pregătește pentru interpretarea rolului Frankenstein într-o reclamă la pastă de dinți. Romeo este critic de teatru încă neafirmat, îndrăgostit de Ofelia, fiica unui preot din oraş. Cum trăiesc cu toţii de o viață lângă cimitir, sunt atât de obișnuiți cu macabrul, încât l-au inclus în viața cotidiană. Totuși, presupunerea că cele două mătuși s-au transformat recent în criminale în serie, care ascund cadavrele prin cuferele răspândite peste tot prin casă, răstoarnă chiar și acest calm ciudat al gospodăriei. Neînțelegerile se rostogolesc generând situații de un comic spumos.

Cu inserții din „Frankenstein”, „Familia Adams” și alte creaţii-reper ale genului horror, spectacolul acumulează prin replică unele clişee binecunoscute publicului și le plasează în situații comice savuroase. Nu este omis nici comicul local, pur românesc, pe care-l recunoaștem în relația tradițională a românului cu moartea personală sau cei decedați. Astfel, povestea se înrădăcinează în spațiul profund românesc, spațiu care a generat atât legende macabre (ca Dracula), cât și experiențe paradoxale de cimitir (cum se poate constata, de pildă, vizitând cimitirul din Săpânța). Satira atinge frica și totodată curiozitatea pe care le experimentăm cu toții în fața perspectivei morții sau a tărâmului de dincolo.

Plecând de la text, punerea în scenă urmăreşte explorarea unor secvențe memorabile ale filmului horror sau al spectacolului de operetă cu temă macabră (de exemplu, „Fantoma de la operă”). Eclerajul în clar-obscur, decorul cu influențe gotice, costumele care trimit la personaje celebre ale genului horror, muzica preluând în sens comic teme celebre, toate acestea construiesc o lume aparent alienată, dar care, de fapt, conviețuiește cu poftă de viață într-un context morbid.

Biletele se pot achiziționa ca de obicei, fie în persoană (la sediul teatrului sau la agenția de bilete de la Galeriile de Artă, Bd. Nicolae Bălcescu: http://www.teatrulgeorgeciprian.ro/bilete/), fie online, pe site-ul nostru (http://www.teatrulgeorgeciprian.ro/calendar.php).

Informații despre bilete, la numărul de telefon: 0740496561.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: