Știrile zilei

Muzeul Județean Buzău, masă rotundă cu tema „Schimbările climatice între fake news și realitate”

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, în parteneriat cu Ambasada Sustenabilității în România, cu susținerea Primăriei Municipiului Buzău, anunță organizarea mesei rotunde cu tema Schimbările climatice între fake news și realitate.

            De ce? Pentru că dovezile științifice sunt clare: există mai mult dioxid de carbon în atmosfera noastră decât în orice moment al istoriei omenirii. Ne confruntăm cu o urgență climatică: emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din activitatea umană, provoacă schimbarea climatului nostru și își pun amprenta în mod vizibil și asupra sănătății oamenilor. Suntem într-o cursă contra cronometru pentru casa noastră, planeta Pământ. Mai avem timp, însă nu mai avem timp de pierdut, de aceea avem nevoie de un efort comun sincronizat al tuturor actorilor din societate (cetățeni, companii, ONG-uri și autorități). Acesta este contextul în care site-ul www.ziuasustenabilității.ro, dezvoltat de Ambasada Sustenabilității în România (ASR), reunește o serie de soluții pe care orice actor din societate le poate implementa pentru a-și reduce amprenta de carbon și încetini astfel cronometrul climatic: consum responsabil de resurse, tranziția la economie circulară, investiții în energie verde, dezvoltarea de lanțuri valorice verzi în mediul privat, creșterea procentului de achiziții publice verzi, creșterea procentului de credite verzi pentru susținerea tranziției la afaceri cu emisii scăzute de carbon etc.

De ce Ziua Sustenabilității în România (ZSR)? Pentru că este o inițiativă a Ambasadei Sustenabilității în România (ASR), fiind al doilea an consecutiv în care organizația propune identificarea de soluții și idei prin care să creștem ritmul de construire a unei societăți sustenabile. Pentru a crește impactul ZSR, Ambasada Sustenabilității în colaborare cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a conturat un proiect de lege privind Ziua Sustenabilității în România ca zi națională pe data de 27 octombrie. Legea a fost adoptată de Senat și se află în acest moment, într-un proces de dezbateri în cadrul Camerei Deputaților, camera decizională.”, se arată în comunicatul de presă al Muzeului Județean Buzău.

Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie 2022, începând cu ora 11.00 la sediul instituției din mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, Sala Amfiteatru.

Agenda zilei:

10:30 – 10:50 Înregistrarea participanților

10:50 – 11:00 Cuvânt introductiv

Daniel Costache, Manager Muzeul Județean Buzău
Oana Groșanu, Director Executiv, Ambasada Sustenabilității în România
Oana Matache, Viceprimar, Primăria Municipiului Buzău

11.00 – 12.00 Prezentări – panel 1

11:00 – 11:30 Exploatarea resurselor naturale în preistorie și AntichitateMediul înconjurător: resurse dintre cele mai variate și sustenabile

11:30 – 12:00 Fake news-ul despre schimbările climatice și efectul lui asupra comportamentului uman (conectare online prin Zoom)
Roxana Bojariu, Expert Climatolog, Administrația Națională de Meteorologie

12.00 – 12.30 Pauză de cafea

12.30 – 13.30 Prezentări – panel 2

12:30 – 13:00 Abordarea temelor legate de mediu și schimbări climatice în activitățile școlare și extrașcolare
Cristina-Aura Dragomir, cadru didactic, specializarea geografie  – C.N. ,,Mihai Eminescu” Buzău

13:00 – 13:30 Ziua Sustenabilității în România. Companiile și rolul generației tinere în promovarea sustenabilității în România
Oana Groșanu, Director Executiv, Ambasada Sustenabilității în România

Gabriel Carnariu, Community Manager, Ambasada Sustenabilității în România

13.30 – 14.00 Pauză de cafea

14.00 – 14.30 Sesiune de întrebări și răspunsuri

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!