FOTOGRAFIA ZILEI

Nelu Cornovac, poză inedită pe DN 10: „Întâlnim prieteni”

Urșii sunt la ei acasă pe DN 10. O dovedesc numeroasele fotografii și videoclipuri cu animalele sălbatice nevoite să caute hrană tot mai aproape de civilizație. Experții atrag însă atenția că hrănirea urșilor de către turiști este o mare greșeală.

Astăzi, buzoianul Nelu Cornovac a postat pe Facebook o fotografie cu un urs plimbându-se liniștit pe DN 10, chiar la intrarea în localitatea Sita Buzăului. Maestrul cofetar și-a însoțit fotografia și de un mesaj: „Întâlnim prieteni!”.

Prieteni de observat și de ținut departe, spun experții, deoarece un urs hrănit este un urs mort: „Mai devreme sau mai târziu, va căuta iarăși apropierea omului și fie va fi accidentat, fie va răni pe cineva și va trebui împușcat. Ceva rău se va întâmpla cu el.” a explicat, pentru Green Report, Silviu Chiriac, expert în biodiversitate la Agenția de Protecție a Mediului Vrancea.

  • DN 10, locul preferat al urșilor.

Atrași de miros, urșii coboară din pădure în căutarea celei mai facile surse de hrană. Urșii sunt hrăniți ocazional de către turiști, însă acest comportament este dezaprobat de experți. Mai mult, întâlnirea cu ursul este de evitat chiar dacă, aparent, animalul este pașnic.

La granița județelor Buzău și Covasna, aparițiile urșilor sunt tot mai dese. Șoferii opresc, îi filmează și postează imaginile pe Facebook, spre amuzamentul celorlalți. Unii, mai curajoși, se încumetă să coboare și să hrănească animalele sălbatice, gest care îi poate costa viața.

Chiar dacă aparițiile lor sunt tot mai dese și numeroși oameni trăiesc, lucrează şi îşi petrec timpul liber în zonele populate de urși, este bine de evitat bine de evitat orice contact cu aceste animale. Pentru că, la final, din această confruntare el va fi întotdeauna cel care va învinge.

Green Report are și o serie de recomandări pentru cei care ajung în apropierea urșilor:

Dacă vedeţi un urs de la distanţă:

    • Respectaţi necesitatea spațiului de care ursul are nevoie. Întoarceţi-vă şi părăsiţi zona.

Dacă, neașteptat, ajungeți în apropierea ursului:

    • Opriți-vă! Evaluaţi situaţia;
    • Ursul se apără când îşi protejează puii sau mâncarea;
    • Rămâneţi calmi. Nu fugiţi. Arataţi-i că sunteţi om, vorbind încet sau dând din mâini. Miscaţi-vă în direcţia din care bate vântul, astfel incât ursul să vă simtă mirosul. Nu înghesuiţi ursul! Lăsaţi-i o zonă de scăpare şi el va pleca;
    • Ursul poate fi agitat şi stresat, plescăind din fălci, lovind pământul în timp ce pufăie. Urmăriţi cu privirea reacţiile ursului, dar evitaţi să îl priviți direct în ochi;
    • Ursul poate încerca să vă intimideze. De obicei, se ridică în doua labe, amenințător. În limbajul ursului, înseamnă că vă atenționează să nu  mai înaintaţi pe teritoriul lui;
    • Daca un urs atacă, totuşi, în cazul unei întâlniri neașteptate, ar trebui să vă intindeţi cu burta în jos şi cu picioarele uşor depărtate. Strângeţi-vă mâinile în jurul capului. În poziţia asta, vă veţi proteja faţa şi gâtul. Rămâneţi nemişcat.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!