Știrile zilei

Noua UPU, imagini din interior | Când va fi gata

Noua Unitate de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Buzău ar putea fi dată în folosință mai devreme, după ce constructorul apreciază că lucrările s-ar putea încheia în vara anului viitor. Noi date despre proiectul construirii UPU au fost date publicității astăzi, cu ocazia vizitei în teren a președintelui Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Muncitorii de pe șantier lucrează într-un ritm bun, iar reprezentanții constructorului spun că momentul dificil – criza scumpirii materialelor de construcție –  a fost depășit. Ei speră ca noua clădire a UPU să fie gata la jumătatea anului viitor, asta deși termenul prevăzut în contractul de execuție este decembrie 2023.

Pe parcurs, au apărut însă și probleme: Din cauza scumpirilor materialelor de construcție, dar și a altor piese și utilaje, costul total al lucrărilor crescut cu aproximativ 15 la sută față de valoarea anunțată inițial.

Toată investiția, cu tot ce înseamnă construcție, aparatură, birotică și alte dotări, ne va duce undeva la șase milioane de euro”, a precizat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, instituția prin care se derulează finanțarea lucrării.

Extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe presupune construirea unui corp de clădire, subsol şi parter, paralel cu actualul imobil cu care va comunica printr-un culoar de legătură şi care va extinde suprafaţa totală la peste o mie de metri pătraţi, la parter, şi încă o mie de metri pătraţi, la subsol, unde va fi amenajată şi o parcare de 800 de metri pătraţi.

În actualul sediu al UPU Buzău va funcționa Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie.

„Nu suntem într-o perioadă fastă din punct de vedere economic, sau din alte puncte de vedere, dar uitați că acolo unde există profesionalism, se dovedește că se poate. Și aici fac referire atât la constructor, cât și la managementul spitalului județean sau la angajații din Consiliul Județean care se ocupă de acest proiect. Este un lucru extraordinar deoarece practic, aici, s-a construit un spital de zero. Este adevărat, prin fonduri europene, dar și noi, Consiliul Județean, și este normal să fie așa, am făcut eforturi financiare mari ca să concretizăm acest edificiu”, a precizat Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

Valoarea totală a investiției este de 28.107.753,20 lei, TVA inclus. Valoarea totala eligibilă este de 6.836.999,04 le, în timp ce valoarea cofinanțării eligibile este de 136.739,99 lei

            Prin proiect se va realiza un corp de clădire nou, cu regimul de înălțime S+P având suprafaţa construită de 1.153,3mp și suprafaţa desfăşurată de 2.286,14mp.

Compartimentarea spaţiului s-a realizat având în vedere exigenţele  din domeniu precum şi optimizarea actului medical prin asigurarea unor spații suplimentare atât pentru desfășurarea activităților medicale cât și spații care deservesc personalul.

Corpul propus se amplasează in zona parcării existente care se transferă in subsolul clădirii proiectate, conceput ca parcaj, vestiare personal medical și spații de depozitare. Conexiunea se face cu un apendice independent structural plasat in zona imediat vecină rampei de acces in UPU existent.

Accesul și ieşirea din parcaj se face la cele două capete cu rampe proiectate pentru conexiunea cu circulaţiile la nivelul terenului amenajat.

Clădirea va fi echipată cu instalaţiile necesare unei funcționări optime (sanitare, termice, ventilare – climatizare, electrice şi curenţi slabi)  ale căror capacităţi vor respecta exigentele din domeniu. Clădirea va fi dotată cu hidranți interiori. Instalația de canalizare va fi dotată cu stație de epurare proprie pentru deșeuri medicale in vedere respectării exigentelor de sănătate publică. Clădirea va fi dotată cu echipamente și dotări medicale necesare funcționării secției UPU in conformitate cu standardele de referintă in vigoare.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Daca angajatii vor veni fara auto personale (pentru ca vom avea transport public modern, piste pentru bici-trotinete si semaforizare inteligenta, statie de taxi la botul medicului) iar stationarea va fi limitata la o durata de timp, pentru vizitatori, parcarea aia e al doilea cel mai bun lucru din toata investitia. Primul e ca Emi i-a demonstrat lui Toma ca se poate face ceva util, rapid si ieftin (raportat la restul de aberatii finantate din banii nostri, pana acum). Toma, zero barat, Emi – 1. Emi, care vorba aia, a demolat fosta maternitate pentru ca sa lase nimic in urma (apartamente pentru medici, n-a mai iesit combinatia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!