Știrile zilei

O buzoiancă va opera primul sistem antibalistic Patriot al României

Alexandra Bălan, o tânără în vârstă de 27 de ani, din Buzău, se numără printre persoanele care vor opera primul sistem antibalistic Patriot al României.

Sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare destinat României a fost finalizat de producătorul american Raytheon, iar în prezent se află în faza de testare. Concret, în apropiere de Boston, specialiştii militari americani verifică modul în care lucrează performantul radar al sistemului. După ce acest proces va fi finalizat, la începutul anului viitor, sistemul va fi trimis în România şi va fi operaţionalizat, scrie adevărul.ro.

Forţele Aeriene Române în ograda cărora vor intra patru din cele cele şapte sisteme Patriot ale României au deja câţiva oameni pregătiţi care pot opera aceste echipamente extrem de complexe. Printre ei, Alexandra Bălan, o tânără de 27 de ani, din Buzău.

Românca a urmat, în această vară, primul curs de instruire pentru sistemul de rachete antibalistice Patriot desfăşurat la United States Army Air Defense Artillery School, Fires Center of Excelence, Fort Sill, Oklahoma. Este vorba de cursul “14EX – Allied Patriot Air Defense Officer Course” la finalul căruia Alexandra s-a dovedit a fi cea mai bună şi, prin rezultatele pe care le-a obţinut, a fost şefă de promoţie.

„A fost o experienţă frumoasă şi un pas iniţial în formarea unei arme puternice. Am fost opt români şi am avut trei colegi din Qatar şi câte unul din Arabia Saudită şi Kuweit”, spune Alexandra, care nu este prima ei experienţă americană. În 2018, tânăra a urmat, timp de şase luni, tot la centrul de instruire din Oklahoma şi cursul „Captains Career Course” pe care l-a terminat, de asemenea, ca şefă de promoţie.

Mergând oarecum pe urmele tatălui care a fost paraşutist militar, Alexandra şi-a început cariera militară încă din adolescenţă când s-a înscis la cursurile Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. L-a absolvit în anul 2011 şi apoi a urmat apoi Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”.

În prezent, locotenent Alexandra Bălan lucrează în Forţele Aeriene Române şi este comandant de pluton în batalionul instrucţie apărare aeriană, din cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” din Boboc.

După sosirea sistemului de rachete sol-aer, Alexandra spune că va fi transferată într-o nouă unitate de elită recent înfiinţată de Forţele Aeriene Române.

„În cadrul Regimentul 74 Patriot voi pune şi eu umărul la operaţionalizarea sistemului. Abia aştept sosirea lui în ţară că să-l configurăm în sistem pentru a fi gata de luptă”, a precizat Alexandra Bălan. Cea mai modernă configuraţie Sistemele achiziţionate de România sunt în configuraţia 3+, cea mai modernă variantă existentă pe piaţă, identice cu cele folosite şi de armata americană, în prezent, în operaţiuni.

„Sistemul produs pentru România este cea mai recentă versiune hardware şi software. Doar numele şi caracteristicile fizice ale sistemului Patriot sunt la fel ca în 1982, dar acestea sunt singurele elemente vechi. Restul este modern şi actualizat”, a mai declarat, cu ceva timp în urmă, country managerul Raytheon, Mike Ellison.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: