Știrile zilei

O clădire emblematică din Buzău a fost readusă la viață

O adevărată Perlă a Bulevardului. Așa arată clădirea viitorului centru muzeal „Brătianu” de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, după reabilitarea sa în cadrul proiectului cu finanțare europeană derulat de Consiliul Județean Buzău. Lucrările ar urma să se încheie pe 20 august 2021 și au costat aproape 18 milioane de lei.

Închisă de aproape două decenii, clădirea emblematică de pe bulevardul Bălcescu este la un pas de redeschidere. Câteva imagini surprinse ieri ilustrează o clădirea impunătoare, reabilitată în același stil arhitectural specific sfârșitului de secol XIX.

Interiorul este complet schimbat. Scara interioară a fost demolată și înlocuită cu una nouă, iar pereții au fost consolidați. Treptat, clădirea își recapătă farmecul de odinioară, iar în luna august urmează a fi dată în folosință.

Piatra de temelie a Spitalului I.C. Brătianu a fost pusă în anul 1895. Un an mai târziu, clădirea era gata, iar spitalul a fost inaugurat. A fost cea mai mare unitate sanitară din municipiu până în anii 1970, când s-a inaugurat Spitalul Judeţean Buzău. La început, Brătianu a avut 30 de paturi si a funcţionat ca spital mixt.

A servit şi ca spital militar în primul război mondial, iar apoi a fost folosit pentru tratarea bolilor chirurgicale, de ochi şi la naşteri. Ultima dată a fost renovat în 1935, când i s-a construit un etaj în partea centrală a clădirii. După inaugurarea Spitalul Judeţean, în clădirea de pe bulevardul Nicolae Bălcescu au funcţionat secţiile exterioare de Oftalmologie şi ORL. După anul 2000, unitatea sanitară a fost închisă şi lăsată să se degradeze.

  • În clădirea reabilitată va funcționa Centrul Muzeal Brătianu.

Instituția nou creată va avea nevoie de 14 angajați pentru diferite posturi, iar emblematicul imobil va găzdui mai multe tipuri de activități. Oficialii din Consiliul Județean speră ca, prin aceasta, să dezvolte și latura turistică a județului.

GALERIE FOTO:

Principalele funcţiuni sunt:

LA PARTER:

  • expoziție permanentă și temporară
  • punct de informare și promovare a obiectivului de patrimoniu
  • spații de creație cu caracter polivalent
  • spații temporare de expunere
  • foyer și săli de conferințe, spech-uri
  • sală multifuncțională pentru punerea în valoare a monumentului.

LA ETAJ:

  • spații de lectură
  • spații interactive polivalente pentru punerea în valoare a monumentului.

Iată, mai jos, o animație grafică ce prezintă viitorul Centru Muzeal „I.C. Brătianu”:

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!