Știrile zilei

O moară de apă va fi adusă la Buzău tocmai de la Cătina

Buzăul vrea să devină o mică Veneție odată cu transformarea într-o veritabilă atracție turistică a unui curs de apă care traversează orașul prin tuburi subterane. Pentru a reînvia atmosfera vechiului Buzău, primarul Constantin Toma este hotărât să aducă în oraș singura moară de apă păstrată în județ, tocmai la Cătina.

Cunoscut odinioară ca Iazul Morii, firul de apă care pornește de la Vernești și ajunge la Buzău, traversându-l prin zona de nord-est, a intrat în atenția edililor, care văd în el un mare potențial de dezvoltare. Consilierii locali au aprobat deja proiectul de punere în valoare a Iazului Morii, un curs de apă ce traversează Buzăul prin subteran.

Iazul Morii este un canal care pornește din râul Buzău, din zona Vernești, curge între DN 10 și apa Buzăului, traversează toată Simileasca, după care, în dreptul Galleria Mall, intră în subteran. Apa curge în continuare prin tuburi și trece pe sub strada Frăsinet, continuând pe sub blocurile din Broșteni și Dorobanți, după care iese din nou la suprafață la ieșirea din Buzău spre Vadu Pașii.

Autoritățile buzoiene vor acum să amenajeze Iazul Morii astfel încât o bună porțiune să devină una dintre atracțiile orașului, cu amenajări asemenea unei faleze, terase și mori de apă.

Moara de cereale păstrată la Cătina va fi restaurată și adusă la Buzău, devenind piesa de bază a unui muzeu a cărui tematică o reprezintă vechiul iaz al Morii. De asemenea, edilula  precizat că va face apel și la viceprimarul Ionuț Apostu, ai cărui bunici au deținut, odinioară, o moară de apă la Mânzălești. Vicele va pune la dispoziție mai multe imagini vechi pentru realizarea unei expoziții fotografice.

Moară de apă, zone de promenadă și multe alte atracții pentru localnici și oaspeți ai Buzăului ar putea apărea pe raza municipiului în următorii ani.

„Vizavi de Iazul Morii se va contura un proiect frumos astfel încât să încercăm să regenerăm Buzăul prin redescoperirea acestei ramificații naturale din râul Buzău care avea la 1525 un număr de 12 mori, în 1856, vreo 47 de mori, pive de postav, darace de lână, tăbăcării, mai târziu, după 1900, topitorii de cânepă. În perspectivă, am discutat cu arhitecți cunoscuți ai țării pentru a regândi Buzăul punând în valoare acest canal natural, această ramificație naturală a râului Buzău, pe lângă care s-a dezvoltat orașul nostru din timpuri străvechi.”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Astăzi, consilierii municipali au aprobat proiectul de punere în valoare a Canalului Iazul Morii de pe strada Frăsinet, prun amenajarea unui spațiu de recreere. Proiectul în valoare de aproximativ un milion de euro va transforma fundamental imaginea orașului și va contribui la „recuperarea identității Buzăului”, după cum a mărturisit primarul Constantin Toma.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!