ARTICOLUL ZILEIȘtirile zilei

O școală din județul Buzău și-a înființat propriul after-school pentru copiii defavorizați: Micuții primesc o masă caldă, iar profesorii fac voluntariat

Dumnezeu nu-i dă omului mai mult decât poate duce, iar atunci când sarcina pare prea grea, îi trimite în preajmă oameni precum părintele profesor Liviu Pîrlog, directoarea Roneta Matei și alții care alcătuiesc frumoasa comunitate strâns unită în jurul școlii gimnaziale din Vintilă Vodă. Pentru că aici, la „Tache și Ecaterina Tocilescu”, 37 de copii aflați în situații de risc primesc o masă caldă și un cuvânt bun, după care participă la activități educative organizate de profesorii voluntari.

Înființarea propriului after-school la Vintilă Vodă reprezintă o premieră cel puțin în județul Buzău, deoarece masa caldă oferită, deocamdată, de două ori pe săptămână este plătită de primăria din localitate, în timp ce sala de mese este pusă la dispoziție de parohie, prin părintele profesor Liviu Pîrlog.

Ideea înființării unui program „Școală după școală” din resurse proprii i-a venit directoarei Școlii Gimnaziale „Tache și Ecaterina Tocilescu”, Roneta Matei, după ce mai multe încercări de a scrie școala în programele guvernamentale s-au soldat cu refuzuri. La Vintilă Vodă însă chiar era nevoie de așa ceva, dat fiind faptul că mulți dintre elevii școlii privind din comunitatea defavorizată de la Coca Antimirești.

Primăria Vintilă Vodă a fost prima care s-a oferit să ajute, acoperind costurile pentru masa caldă oferită celor 37 de copii înscriși în program. Elevii de la școala de centru primesc masa în sala pusă la dispoziție de parohia Vintilă Vodă, care asigură toate serviciile corespunzătoare servirii mesei. Concomitent, părintele profesor Liviu Pîrlog încarcă în mașină vasele aburinde și pornește către comunitatea izolată din Coca Antimitești, acolo unde copiii de I-IV așteaptă nerăbdători să le sosească mâncarea.

După prânz, toți copiii participă la activități recreative organizate de profesorii școlii, care au acceptat să facă voluntariat în cadrul acestui program.

„ȘCOALĂ DUPĂ ȘCOALĂ” PENTRU ELEVII DIN VINTILĂ-VODĂ Luna aceasta, la Școala Gimnazială „Tache și Ecaterina Tocilescu” Vintilă-Vodă, 37 elevi din clasele CP-V au început cursurile într-un program tip “after-school”, organizat în premieră în comuna noastră. Acest proiect are ca scop prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, creșterea performanțelor școlare, învățarea remedială, accelerarea învățării prin activități educative, recreative și de timp liber, dezvoltarea personală și integrarea socială, fiind complementar programului școlar obligatoriu.

Oferta programului SDS răspunde, cu prioritate, nevoilor elevilor aparținând grupurilor dezavantajate, contribuind astfel și la realizarea celor patru obiective strategice din Planul de Dezvoltare Instituțională. Proiectul SDS Vintilă-Vodă se desfășoară în zilele de luni și miercuri ale fiecărei săptămâni, cu patru grupe: Grupa1 – Clasele III-IV Școala Gimnazială „Tache și Ecaterina Tocilescu”, Grupa a II-a – Clasa a V-a, Grupa a III-a Școala Primară Coca -Antimirești, Grupa a IV-a Școala Primară Niculești.

Elevii care aparțin grupului țintă beneficiaza de sprijin școlar suplimentar, îndrumare individuală diferenţiată, în funcţie de dificultăţile de învățare pe care le întâmpină la diferite discipline de studiu, program ordonat, echilibrat și alimentație sănătoasă. Din echipa de proiect fac parte: Pr. prof. Pîrlog Liviu, prof. înv. primar Horhocea Loredana, prof. înv. primar Stănescu Simina, prof. înv. primar Prahoveanu Liliana, prof. înv. primar Hohotă Ștefan, prof. Lencaru Elena, bibliotecar Antemir Liliana, prof. Matei Roneta.

Adresăm mulțumiri tuturor celor care au făcut ca visul nostru să devină realizabil:

-Primariei Vintila Voda, d-lui Primar Ion Coman si Consiliului Local, care asigura susținerea financiara a mesei calde pentru cei 37 elevi cuprinși în program;

-Cadrelor didactice implicate în proiect, care desfășoară activități de educație remedială, asigură suport în pregatirea temelor pentru a doua zi, cu statut de voluntariat;

-Parohiei Vintilă-Vodă, Societății Comerciale « La merinde vintilene SRL», care ne-au pus la dispoziție sala de mese, asigurând și serviciile corespunzătoare servirii mesei;

-D-lui Inspector Coman Constantin, din partea ISJ Buzău, care ne-a acordat sprijin în toate etapele pregătirii proiectului. RESPECT, RECUNOȘTINȚĂ, ADMIRAȚIE ȘI APLAUZE!!!”, este mesajul apărut pe pagina școlii din Vintilă Vodă.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Felicitări doamnei directoare și sfântului părinte pentru initiativa si nu in ultimul rand si primăriei pentru sprijinul acordat….unul din putinele lucruri, bune, făcute de primăria V-VODA in ultimii ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button