Știrile zilei

O stradă din Buzău „se rupe” în trei | Care vor fi denumirile

Strada Colonel Buzoianu va fi delimitată în tronsoane, două dintre acestea primind denumiri noi: „I.C. Brătianu” și „Soroca”.

Reprezentanții Primăriei Buzău au lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii a două tronsoane din strada Colonel I. Buzoianu, care se întinde de la Biserica Catolică până la Gară.

Mai exact, este vorba despre schimbarea denumirii tronsonului delimitat de Strada Democrației și Bulevardul Nicolae Bălcescu, și care cuprinde imobilele cu numerele poștale impare de la 1-11, respectiv pare de la 2b-10, din Strada „ Col. Ion Buzoianu” în  Strada I.C. Brătianu ”.

De asemenea, este propusă schimbarea denumirii tronsonului delimitat de Bulevardul Nicolae Bălcescu și Bulevardul Unirii, și care cuprinde imobilele cu numerele poștale impare de la 21-39, respectiv pare de la 14-36, din Strada „ Col. Ion Buzoianu ” în Strada Soroca ”.

În timpul mandatului său de Ministru Secretar de Stat la departamentul de finanțe,  I.C. Brătianu a fost cel care a semnat  Legea nr. 1104/1881, emisă de Adunarea Deputaților și Senatul României în Monitorul Oficial nr. 15/1881, prin care „Statul recunoaște primăriei urbei Buzău dreptul de proprietate asupra pădurii numită Crângul, situată în marginea orașului Buzău, cu condițiunea ca pentru totdeauna să serveasca ca loc de preumblare și înfrumusețarea orașului”

În rest, se va păstra aceeași denumire de Strada „ Col Ion Buzoianu ” pentru celelalte tronsoane din aceasta stradă, cât și aceleași numere administrative (poștale) și anume  nr. impare de la 45-125, repectiv nr. pare de la 40-128.

I.C. Brătianu (n. 2 iunie 1821-d. 4 mai 1891) personalitate marcantă a vieţii politice din România, a contribuit prin bogata sa activitate la constituirea statului român modern, a avut o activitate guvernamentală impresionantă, în timpul ministeriatelor sale fiind adoptate măsuri importante pentru modernizarea şi consolidarea statului român.

Municipiul Buzău şi raionul Soroca din Republica Moldova au semnat un Acord de Înfrăţire aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Buzău din 18 decembrie 2017.

De asemenea, atribuirea denumirii „Soroca” unei străzi din Buzău are la bază Acordul de Înfrăţire şi Cooperare între Municipiul Buzău, Judeţul Buzău din România şi Municipiul Soroca, Raionul Soroca din Republica Moldova, aprobat  prin  Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Buzău nr. 380 din 18 decembrie 2017.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Un comentariu

  1. Nu sunt sănătoşi la cap cu ruperea asta a străzii. Col. Ion Buzoianu pentru mine rămâne de la Biserica Catolică şi până la Gară. Mare uimire a fost să văd plăcuță cu Str. Soroca de la Galeriile de Artă înspre Unirii Sud. Am lucrat ca poştaş, aşa că nu pot să văd măgăria asta decât ca pe o glumă foarte proastă făcută de un primar incompetent care nu ştie cum să facă prăpăd, să ne facă oraşul după cum vede dom’ primar prin pahar, cu treceri de pietoni mutate fix în mijlocul străzii, semafoare care țin verde pentru pietoni 5 secunde la Crâng, ditamai trecerea nesemaforizată în centru… Eu ar trebui să fiu primar, nu ciudați d-ăştia care-şi tot bat joc. Din păcate, dacă aş candida, aş avea şansele pe care le-a avut C.V.Tudor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button