Știrile zileiUtile

O surpare pe care nu și-a dorit-o nimeni | O lopată de nisip și-un ridicat din umeri

Prin alte părți, o descoperire arheologică – fie ea și de acum trei secole – ar produce fericire în lumea cercetătorilor și a iubitorilor de istorie, dar și în rândul maselor. E în ADN-ul nostru să căutăm să aflăm de unde am plecat, iar negarea originilor și a oricărui element de cultură și civilizație ale înaintașilor ar fi afrontul maxim adus istoriei. La Buzău, surparea din E85, care a scos la iveală o galerie de pivnițe brâncovenești, ne apare astăzi ca o întâmplare pe care nu și-a dorit-o nimeni. Ca un copil din flori pe care familia îl dă spre adopție pentru că mama e prea tânără și n-ar da bine în fața lumii.

Cercetările arheologice la pivniţele descoperite în Râmnicu Sărat, ivite după prăbuşirea în urmă cu două luni a unei parcări situate pe E85, s-au finalizat. Concluzia este că zona trebuie verificată mai atent, dar atunci când vor fi bani. Cel mai probabil, groapa va fi astupată cu nisip.

În urma săpăturilor, specialiştii au ajuns la concluzia că sub DN2 E85 se află o pivniţă veche de trei secole. Ei au transmis un raport Primăriei Râmnicu Sărat în care spun că va fi nevoie de alte săpături sub şoseaua europeană.

„Colegii mei au întocmit raportul şi au zis că pivniţa nu este mai veche de secolul al XVIII-lea. Are deci cam 300 de ani. Altfel spus, acolo a fost subsolul unei case. Nu ştim exact destinaţia clădirii pentru că, nepăstrându-se partea superioară, este greu să faci speculaţii. Cunoscând însă că acolo era vatra oraşului, putem bănui că locuinţa era a vreunui negustor, fiind şi o zonă de tranziţie spre Moldova. Au găsit şi continuarea pivniţei şi probabil că era mai extinsă”, a declarat Laurenţiu Grigoraş, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Buzău, pentru Adevărul.ro.

Cu alte cuvinte, galeriile vor fi lăsate ca obiecte de cercetare pentru generațiile viitoare. Probabil în ideea în care acestea vor descoperi noi metode și tehnologii capabile să scoată la iveală date relevante pentru o epocă sau alta. Asta în cazul în care astfel de preocupări „lipsite de pragmatism” vor mai interesa pe cineva, dat fiind că tot ce contează azi e să îți clădești o viață îmbelșugată. Până la urmă, omenirea poate evolua fără probleme și fără să știe de unde a plecat, cum trăiau oamenii acum 2000 de ani sau cine sunt înaintașii noștri.

Dacă se va rămâne la decizia conservării primare, zona catacombelor de la Râmnic va fi asfaltată şi redeschisă traficului rutier. Va dispărea, astfel, orice posibilitate ca subteranul din zonă să fie amenajat și transformat în punct de vizitare, așa cum s-a întâmplat la Mangalia, acolo unde un investitor privat a valorificat rămășițe îngropate ale cetății Callatis, vizitate azi de nenumărați turiști.

În acest moment, traficul greu este deviat pe o stradă paralelă cu DN2, iar în zona în care s-a produs surparea, pe lângă instituirea sensului unic, există şi o limită de viteză de 30 de kilometri pe oră. Soluţia ar fi o centură ocolitoare pentru care autorităţile au făcut deja demersuri către Ministerul Transportului, însă o astfel de investiţie necesită fonduri importante şi timp îndelungat pentru a fi dusă la capăt. 

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Vatra orașului era unde este acum Piața Halelor, fapt relevat și de mahalaua „Vatra Târgului” (zona pieței și a mănăstirii). Pivnițele nu au (nici pe departe) 300 de ani, ci 150, cel mult. Cât despre posibilitatea Râmnicului de a deveni un al doilea Pompei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!