Știrile zilei

Oficiali ai Ambasadei Norvegiei, în vizită la Gura Siriului

Marți, 25 aprilie, 2023, în localitatea Gura Siriului va fi prezentă o delegație formată din reprezentanți ai Ambasadei Regatului Norvegiei la Bucuresti, ai Innovation Norway, agentie guvernamentală norvegianaă, ai Agenției de Protecție a Mediului din Norvegia și ai Oficiului Mecanismului Financiar. Această vizită se realizează în contextul implementării proiectului „Electrificarea gospodăriilor din satul Gura Siriului“, finanțat în proportie de 100% din fonduri nerambursabile, în care comuna Siriu este beneficiar.

Prin granturi acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia 18 persoane din loacalitatea Gura Siriului, care înainte nu au avut access la electricitate, beneficiază astazi de racordarea la soluții de energie electrică. Valoarea totală a investiției este de 59.990 euro, 12 gospodării beneficiind astfel de electrificare  prin intermediul sistemelor fotovoltaice. Proiectul a fost finalizat pe data de 30.11.2022, după 11 luni de implementare.

La întâlnirea de mâine vor participa reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor din Norvegia și Islanda care gestionează proiecte de mediu și eficiență energetică, de la instituții și organizații cu atribuții specifice în domeniile energie și mediu. De asemenea, vor fi prezenți reprezentanți din partea Ambasadei Regatului Norvegiei în România, o delegație a Oficiul Mecanismului Financiar din Bruxelles, membri ai echipei Innovation Norway România, reprezentanți ai Agenției de Protecție a Mediului din Norvegia, dar și echipa Primăriei Siriu, care a identificat și a accesat sursa de finanțare pentru proiectul „Electrificarea gospodăriilor din satul Gura Siriului“, finalizat cu succes la data de 30.11.2022.

Beneficiile investiției, în cifre:

  • număr de persoane care beneficiază de racordarea la soluții de energie electrică: 18 persoane
  • reduceri anuale de emisii CO2 estimate: 8,96 tone CO2eq/an
  • energie produsă din surse regenerabile în MWh/an: 29,35 MWh/an
  • numărul de gospodării neconectate dotate cu soluții de energie electrică unde sursa de energie pentru electrificare este o sursă de energie regenerabilă (RES): 12 gospodării
  • capacitatea instalată de producere a energiei regenerabile (în MW): 0,024 MW

Proiect finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul Programului pentru Energie în România, cu un grant de 59.900 EURO. Proiectul a fost finalizat pe 30.11.2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button