AdministrațieȘtirile zilei

Până pe 10 martie e plecat din Buzău | Țara care l-a dat pe spate pe primarul Toma

Începând de luni, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, participă, alături de alți 12 primari de municipii din Romania la o vizita în Estonia. Un lucru mai puțin știut despre fosta republică sovietică este acela că, la momentul actual este cea mai avansată societate digitală din lume.

Primarul Buzăului a fost impresionat de faptul că, deși ieșită saracă din comunism, Estonia a reușit prin viziune si actiune sa devină o țară în plină dezvoltare în mai putin de 15 ani.

„Peste tot unde am fost- Ministerul de Finante, Showroomul e- Estonia, Primaria orasului Tallin, capitala tarii- estonienii ne-au prezentat cu mare mandrie si incredere in viitor realizarile lor.

Care sunt armele lor secrete:
1) Internetul este un drept social
2) Toti locuitorii Estoniei au carduri de identitate electronice, cu un cip care contine fisiere incorporate si poate functiona ca o dovada definitiva a ID-ului intr-un mediu electronic. Functional, cartea de identitate asigura accesul digital la serviciile electronice securizate din Estonia, eliberand o persoana de birocratie si facand sarcinile zilnice mai rapide si mai confortabile, fie ca vorbim de operatiuni bancare sau comerciale, de a semna documente sau de a obtine o pescriptie medicala digitala.
3) 99% din servicii sunt on-line, doar casatoriile, divorturile si cumpararea unei case nu sunt digitalizate.
Aceasta digitalizare aduce o economie anuala de 2% din PIB, iar economia lunara de hartie este echivalentul turnului Eiffel ca dimensiuni, turnul avand o inaltime de 300 m.

De asemenea, totalul timpilor economisiti prin digitalizare de catre toti cetatenii Estoniei este de 800 de ani anual!
De asemeni Estonia a facut o reforma administrativa de proportii, nemaiexistand UAT-uri sub 5.000 de locuitori, realizandu-se economii foarte mari. Sunt convins ca experienta estoniana ne poate sprijini si ca oras si ca tara!
Am inceput digitalizarea in Buzau cu Educatia- implementand in primele 7 scoli o platforma digitala de management educational care deja a inceput sa obtina rezultate bune. Cu siguranta vom continua cu multa incredere sa facem din Buzau si un oras SMART!”, a scris ediul pe pagina sa de Facebook.

Din Estonia, edilul va pleca alături de ceilalți primari în Olanda, vizita având ca principale obiective studierea experienței digitalizării și a regenerarării urbane, stabilirea de contacte cu organizațiile omoloage, precum și dezvoltarea unor parteneriate care să contribuie la promovarea bunelor practici și a schimbului de specialiști și experiență în domenii de interes comun.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close