CORONAVIRUS

„PROMOVĂM BUZĂUL”: Parcul Tineretului – Istoria unei oaze de verdeață născute peste mărăcini, cadavre și șobolani

Parcul Tineretului este un loc de promenadă foarte frecventat de buzoieni. Fie că vorbim despre copii, care găsesc 2întotdeauna ceva de făcut aici, fie că vorbim despre adulți, toti ne simțim atrași de acest loc, pentru că el ne oferă oricând un tovarăș de joacă pentru cel mic sau un partener de discuție pentru noi.
Foarte mulți buzoieni – în special cei tineri – nu cunosc însă istoria acestui încântător colț de natură. Dacă astăzi, el pare o oază de verdeață în inima unui uriaș de beton, în urmă cu o jumătate de secol, panorama oferită de acest loc era de-a dreptul înfiorătoare.
  • -Mărăcini, gunoaie, șobolani, cadavre  de animale în putrefacție.
Lucrările pentru amenajarea Parcului Tineretului au început în anul 1968, coordonatorul echipei de lucru fiind 4Alexandru Florescu, prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Buzău. În acea perioadă, nu se obisnuia realizarea unui proiect – așa cum se întamplă astăzi – ci, pur și simplu, tinerii muncitori erau înarmați doar cu ustensile autohtone precum găleți de var, bidinele și o simplă schiță, realizată de către Centrul de Proiectări și la secția de investiții a Consiliului Popular Judetean.
Spatiul pe care a fost construit parcul era împânzit de mărăcini, gunoaie și arbuști, motiv pentru care prima etapă a constituit-o eliberarea suprafeței de toate acestea. Pe locul unde astăzi se afla Bazinul Olimpic a existat un puț sec, în care se găseau, de ani de zile, cadavre ale animalelor, aruncate de oameni.5
  • -Puțul a fost aruncat în aer, iar coloniile de șobolani care populau zona au dispărut odată cu explozia. Abatorul din preajmă, care era principala sursă de animale aruncate, a fost demolat si mutat într-un alt spatiu.
La acea vreme, primul secretar al Comitetului judetean al PCR Buzau, Ion Sârbu, a venit în sprijinul acestui proiect, luând, astfel, nastere lacul, ștrandul, aleile, bazinul de înot pentru copii, Insula Mare. Tot atunci, s-a realizat consolidarea malurilor bazinelor, 1s-a construit debarcaderul, s-au făcut împrejmuiri și s-au plantat arbori și arbuști. Aproape toată munca a fost făcută, în mod voluntar, de către muncitorii și tinerii din zona industrială, dar și de către soldații de la unitățile militare.
  • -Parcul Tineretului, sub ape.
În anul 1969, râul Buzău a ieșit din matcă și a inundat Parcul Tineretului. În 1976, după vizita lui Nicolae 22278811Ceaușescu  la Buzău, autoritățile decid construirea digului de apărare a orasului, între podul de la Mărăcineni și podul de la Vadul Pașii.
În etapa 1973-1980, se construiesc Casa Știintei si Tehnicii pentru Tineret, Sala Sporturilor, Bazinul Olimpic, Roata si Hotelul Tineretului. La interventia lui Ion Sârbu, primarul Gheorghe Milu aduce în parc statuia din bronz a lui George Enescu, realizată de sculptorul Oscar Han. Într-unul dintre mandatele de primar ale lui Constantin Boscodeală s-a realizat amenajarea unei piste pentru role și biciclete.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

2 comentarii

  1. FELICITARI PENTRU ARTICOL SI MA BUCUR CA AVETI ASTFEL DE PREOCUPARI! AJUTATI LA DESCOPERIREA ISTORIEI BUZAULUI,CARE EU ZIC CA ESTE INCA PUTIN CUNOSCUTA SI MERITA MAI MULT,DEOARECE ESTE,CEL PUTIN, INERESANTA…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: