Știrile zilei

Părintele Gamaliel, noul stareț al Mănăstirii Ciolanu (FOTO)

Protosinghelul Gamaliel Sima este noul stareț al Mănăstirii Ciolanu din județul Buzău. Instalarea a avut loc sâmbătă, 29 iunie 2019, cu ocazia hramului bisericii mari din cadrul mănăstirii.

Venit anul trecut de la Mănăstirea Antim din București, părintele Gamaliel l-a înlocuit în ascultare pe fostul stareț, părintele Ioanichie Hulubei. Fostul egumen a condus mănăstirea în ultimii șase ani, însă vârsta și problemele de sănătate l-au făcut să se retragă.

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Mănăstirii Ciolanu din județul Buzău și-a cinstit sâmbătă, 29 iunie 2019, ocrotitorii. În ziua hramului lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și slujba Parastasului pentru ctitorii și viețuitorii așezământului monahal, trecuți la cele veșnice. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa l-a instalat pe noul stareț al Mănăstirii Ciolanu, în persoana părintelui protosinghel Gamaliel Sima.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian l-a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahul Gamaliel Sima, după care l-a instalat în slujirea de stareț al Mănăstirii Ciolanu, înmânându-i bastonul, ca semn al puterii de a conduce, și așezându-l în strana rezervată starețului.

Chiriarhul Buzăului și Vrancei i-a mulțumit fostului stareț, părintele protosinghel Ioanichie Hulubei, pentru activitatea desfășurată și l-a prezentat obștii monahale și credincioșilor pe noul stareț, îndemnându-l să îndeplinească această ascultare cu înțelepciune.

Fostul stareț, Ioanichie Hulubei (stânga), ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și Protos. Gamaliel Sima, noul egumen al Mănăstirii Ciolanu.

Noul stareț al Mănăstirii Ciolanu este venit de la Mănăstirea Antim din București. Cu o activitate misionară bogată, protosinghelul Gamaliel este considerat un teolog desăvârșit, capabil să revigoreze viața monahală a mănăstirii pe care o conduce începând de sâmbătă.

Părintele Gamaliel a publicat o carte intitulată sugestiv, „Toboganul patimilor”, ce prezintă edificarea spirituala ca o zidire duhovniceasca pe mai multe caturi: smerenia, plânsul duhovnicesc, blândetea, foamea și setea de dreptate, milostenia, curăția inimii, pacea, răbdarea, mucenicia, bucuria duhovnicească.  „Toboganul patimilor” este considerat un volum plin de revelatii și învățăminte, menit să așeze sufletul pe calea dreaptă, potrivită pentru a fi urmată în viață.

După slujba din ziua hramului a avut loc obișnuita agapă.

Biserica mare a Mănăstirii Ciolanu, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a fost ctitorită de episcopul Chesarie al Buzăului, în anul 1828. Lăcașul de închinare a fost serios afectat de incendiul din 1855, necesitând lucrări ample de refacere, începute în timpul episcopului Filotei al Buzăului (1850-1859/1860) și încheiate în anul 1862. Pictura, realizată de Nicolae Teodorescu Pitarul, a fost integral înnoită tot de către acesta, în 1862.

Ea a mai fost restaurată în 1934, de către pictorul buzoian Nicolae Șolescu, dar și în anii 1983-1984, după marele cutremur din 1977. Icoanele mari din catapeteasma bisericii (a Mântuitorului, a Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul) sunt opera pictorului Gheorghe Tattarescu, nepotul lui Nicolae Teodorescu, datând din anul 1884.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button