PoliticăȘtirile zilei

Pericol epidemiologic, lângă Buzău!

La 15 kilometri de Buzău, 15.000 de cadavre de animale arse putrezesc sub dărâmăturile unei ferme porcine mistuite de un incendiu violent. După cinci zile de la marele incendiu, operațiunile de degajare a cadavrelor înaintează cu viteza melcului.

Duminică noapte, un fermier din Buzău și-a văzut munca de o viață mistuită de flăcări. Maternitatea porcină de 8000 de metri pătrați pe care o avea în comuna Stâlpu s-a aprins din senin și a ars ca o torță, cu 13.000 de purcei și 2000 de scroafe înăuntru.

Paguba este uriașă, iar proprietarul nu are asigurare. Mai mult decât atât, fermierul nu poate acum să se mai apropie de ferma în care mai are câteva grajduri. Motivul este lesne de înțeles: cadavrele animalelor au intrat în putrefacție și riscă să devină un uriaș focar de infecție.

Proprietarul a anunțat Prefectura încă din ziua calamității. Potrivit legii, în sarcina sa cade acum corvoada îndepărtării și îngropării cadavrelor animalelor moarte. Chiar și așa, Prefectura s-a arătat dispusă să îl ajute și a organizat deja o serie de întâlniri.

Pentru a fi cât mai operative, autoritățile au convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care s-a întrunit de două ori. În mod normal, în acest caz s-ar fi impus incinerarea cadavrelor, însă operațiunea este extrem de costisitoare și l-ar fi ruinat pe proprietarul și așa năpăstuit.

Așa se ace că oamenii au început deja să sape o groapă imensă lângă fermă, după care vor trece la extragerea cadavrelor și îngroparea lor în apropiere.

Transportarea celor 15.000 de cadavre este o măsură care iese din calcul din start, având în vedere pericolul de a răspândi virusuri, mai ales în contextul amenințării peste porcine.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close