Știrile zilei

Pericol mare, în localitățile cu lucii de apă!

Este alertă în județul Buzău, după ce o femeie de 64 de ani a murit în urma unei înțepături de țânțar, contractând astfel virusul West Nile. Direcția de Sănătate Publică a transmis informări către toate primăriile din județ, cele mai expuse pericolului fiind localitățile cu lucii de apă.

Analizele de laborator au confirmat faptul că femeia de 64 de ani – internată zilele trecute la Spitalul Județean Buzău, cu febră mare și stare generală proastă – a murit de meningo-encefalită provocată de infecția cu West Nile. Din cauza stării de sănătate care se înrăutățea de la o oră la alta, medicii buzoieni au decis transferul pacientei la Spitalul Victor Babeș din București, unde ea a murit în timpul week-end-ului.

  • Măsuri de împiedicare a dezvoltării țânțarilor.

În cursul zilei de astăzi, DSP Buzău a transmis tuturor primăriilor de pe teritoriul județului măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a împiedica dezvoltarea țânțarilor, vectori ce pot transmite infecția cu virus West Nile.

Este vorba despre acțiuni de dezinsecție, amenajarea zonelor limitrofe bogate în vegetație, asanarea suprafețelor acoperite de luciu de apă, salubrizarea teritoriului, intensificarea ritmului de ridicare a deșeurilor menajere.

  • O banală înțepătură de țânțar ne poate ucide.

În acest moment u există un tratament specific al acestei boli și nici un vaccin care să o prevină, utilizarea îmbrăcăminții adecvate pentru a împiedica înțepătura de țânțar fiind principala măsură de prevenire a îmbolnăvirii.

Așadar, pentru prevenirea apariţiei unor cazuri de meningite/meningo-enecefalite cauzate de virusul West Nile transmis de ţânţari, se recomandă evitarea expunerii la ţânţari, purtarea hainelor cu mâneci lungi şi a pantalonilor lungi, evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari; prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical, dacă identificați următoarele semne și simptome: febră ridicată, durere de cap intensă, vărsături, erupţii cutanate, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Febra West Nile este o boală produsă de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infecții la om este prin înțepătura de țânțar. Aceste insecte se infectează în urma hrănirii cu sânge de la o pasăre infectată. Odată infectat (cu virusul West Nile) țânțarul rămâne așa toată viața și are potențialul de a transmite virusul la orice gazdă vertebrată pe care o mușcă pentru a se hrăni.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!