Știrile zilei

PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ | O primă veste bună, la Buzău

Autoritățile sanitar-veterinare buzoiene au anunțat, astăzi, că s-a procedat la stingerea a două focare de pestă porcină africană din gospodăriile particulare din localitățile Mărgăriți și Gura Dimienii, de pe raza UAT Beceni , precum și ridicarea măsurilor sanitare veterinare specifice din zonele cu restricții.

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 7 focare. Începând cu jumătatea lunii martie se vor iniția acțiunile sanitare veterinare specifice în vederea stingerii focarelor de PPA din zona Vadu Pașii precum și ridicare măsurilor impuse în zonele cu restricții.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 12 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de tip A, declarate în 8 localități respectiv; satul Racovițeni – comuna Racovițeni, extravilanul satului Cilibia dar pe raza UAT C.A. Rosetti, satul Săgeata – comuna Săgeata, satul Vadu Pașii – comuna Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – comuna Vadu Pașii, satul Scurtești – comuna Vadu Pașii (2 focare), satul Boboc – comuna Cochirleanca (3 focare) și satul Zilișteanca – comuna Poșta Câlnău precum și șase cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare 27 Berca (2 cazuri), 41 Beceni (2 cazuri) și 42 Aldeni (2 cazuri).

DSVSA solicită în continuare sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Evoluția bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!