SocialȘtirile zilei

Peste 13.000 de buzoieni nu au un loc de muncă. Cei mai mulți trăiesc din ajutorul social

Statistică dureroasă, pentru județul nostru, la capitolul ocuparea forței de muncă. Conform datelor publicate de Ministerul Muncii, Buzăul înregistrează 13.468 de șomeri, din care doar 2663 se află în plată. Restul de aproape 11 mii de oameni….nu fac nimic. 

Cifrele publicate de Ministerul Muncii plasează județul Buzău pe un loc doi pe țară al clasamentului șomajului. În tabelul privind situația din luna decembrie, în dreptul județului nostru apare sec: Numărul șomerilor înregistrați: 13.468. Dintre aceștia, doar 2663 de persoane primesc indemnizația de șomaj, în timp ce restul trăiesc din ajutorul social.

  • Teoretic, asistații social sunt șomeri neindemnizați, aflați mereu în căutarea unui loc de muncă. Practic…

Pare greu de crezut, dar aproape 11 mii de buzoieni nu au nicio ocupație. Totuși, ei sunt beneficiari ai Legii 416/2001, care le asigură venitul minim garantat denumit și „ajutor social”. Din spusele directorului AJOFM Buzău reiese că asistații social cam fug de muncă, mulți dintre ei refuzând în repetate rânduri ofertele de angajare: Pe scurt, mai bine 150 de lei la umbră decât 1500 de lei la soare.

Statistic, doar la Dolj (peste 18.000) și în municipiul București (15.000) sunt înregistrați mai mulți șomeri decât la Buzău. Dintre aceștia, peste 80% sunt asistați social.

Buzăul a stat însă și mai rău: În 2019, rata șomajului atinsese 8,19%, peste 14.000 de oameni aflându-se, atunci, în evidențele AJOFM.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!