Din Buzău

Peste 16.000 de șomeri își caută loc de muncă într-un Buzău „falimentar”

În ultimii 20 de ani, România s-a transformat din țara care nu a cunoscut șomajul, într-unul dintre statele cu cea mai mare rată de neocupare a forței de muncă. Coroborat cu nivelul scăzut de trai, fenomenul șomajului pune o presiune enormă asupra sistemului național de protecție socială, care se vede lipsit de soluțiile necesare ieșirii din acest blocaj.

În județul Buzău, 16.348 de persoane își caută un loc de muncă. SOMERI - MUNCA STRAINATATEOferta e săracă, iar șansele ca măcar un sfert dintre aceștia să se angajeze, sunt infime. Lunar, la Buzău, nu sunt mai mult de 100-200 de locuri de muncă, iar unele condiții ale meseriilor pot fi și ele obstacole în calea angajării.

  • Îngrijorător este faptul că rata șomajului crește de la o lună la alta. Dacă luna trecută, aceasta era de 8.54, în februarie, rata șomajului indica 8.43, iar în ianuarie – 8.21.

Dintre cei peste 16.000 de someri, doar 4203 buzoieni mai primesc ajutorul de șomaj. Restul de 12.145 au ieșit deja din perioada de asistare, nerămânându-le decât speranța că unul dintre cele câteva zeci de posturi libere, să fie al lor.

  • „Șomer cu studii superioare, caut loc de muncă.”

Aproape 500 de buzoieni care abia au terminat facultatea sunt nevoiți să se mulțumească cu cei 500 de lei oferiți de statul „protecționist”, care cheltuie astfel sume uriașe cu asistența socială.

Același stat preferă însă să inaugureze universități la Făurei și facultăți la Ianca, școli care nu vor face altceva decât să pregătească pentru viitor, tineri șomeri cu studii superioare.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!