Utile

Piața dispozitivelor de stocare a energiei este în expansiune. Tu ești pregătit cu o alternativă de rezervă?

Piața de stocare a energiei electrice este într-o continuă dezvoltare. Dacă în urmă cu câțiva ani, stocarea energiei sub formă de baterii reprezenta doar o nișă a tehnologiei, în prezent, acest domeniu avansează tot mai mult și apar noi sisteme și domenii de utilizare.

Ce alternative de stocare a energiei poți folosi

  • Sisteme de stocare la domiciliu

În acest caz, vorbim de o variantă de stocare a bateriilor în combinație cu sistemele fotovoltaice, sisteme denumite pe scurt HHS (engl.). Acestea stochează excesul de energie solară captată în timpul zilei cu ajutorul panourilor fotovoltaice și îl fac disponibil pentru autoconsum seara și noaptea.  

  • Costuri mai mici la facturile de electricitate

Această variantă de alimentare a locuințelor cu energie scade cantitatea de electricitate cumpărată din rețea, ceea ce înseamnă și costuri mai mici la facturile de electricitate. 

Totodată, acestea generează o energie regenerabilă. Astfel, instalațiile fotovoltaice pe acoperiș și nu numai devin din ce în ce mai populare în multe țări din Europa, inclusiv în România. 

  • Baterii staționare de depozitare și stocare pentru clădiri comerciale și administrative

Bateriile staționare servesc adesea că surse de alimentare de rezervă, fiind utilizate în mai multe domenii de activitate. Acestea vin într-o mare varietate de modele, având diferite aplicații precum sisteme de telecomunicații, sisteme de iluminat, alimentarea sistemelor de semnalizare pentru transportul feroviar, aerian sau maritim, dar și în cazul sistemelor de automatizare. Totodată, acestea sunt foarte utile pentru alimentarea cu energie în regim de așteptare sau urgență precum sistemele de alimentare pentru spitale, fabrici și centrale telefonice. Este foarte important pentru aceste instituții ca în cazurile critice să existe baterii fiabile în regim de așteptare în orice moment.

Cele mai mari tipuri de baterii staționare sunt cele utilizate pentru nivelarea încărcăturilor  și sarcinilor electrice. Totodată, acestea mai sunt utilizate și ca rezervă pentru sursele de alimentare ce nu trebuie să fie întrerupte.

  • Performanță și siguranță

Bateriile staționare sunt mai mult decât simple dispozitive de stocare a energiei electrice, ci reprezintă adevărate echipamente ce au la bază tehnologii avansate și acumulatori de o performanță și siguranță sporită. Cele mai populare și economice sunt modelele cu plumb-acid, urmate de modelele cu gel. 

  • Durată lungă de viață

Un acumulator stationar de la Sorgeti.ro are o durată lungă de viață, fiind rezistent la descărcări profunde (se descarcă foarte rar), având avantajul de a putea fi utilizat oricând este nevoie. 

Spre deosebire de bateriile de unică folosință, bateriile staționare pot rezista până la 1000 de cicluri de încărcare/descărcare, motiv pentru care rentabilitatea lor este foarte mare.  

  • Reciclabile

Totodată, bateriile staționare sunt prietenoase cu mediul, oferind posibilitatea reciclării. În România există o serie de distribuitori de astfel de dispozitive, care includ în serviciile lor colectarea bateriilor uzate și transportarea lor în condiții de siguranță către centrele de reciclare. 

Astfel de sisteme de stocare sunt folosite astăzi pentru o multitudine de scopuri, pornind de la aplicații mai restrânse precum sistemele de stocare în scop casnic, pentru locuințe rezidențiale, până la scopuri industriale, prin intermediul bateriilor de mai mulți megawatti, ce au capacitatea de a oferi servicii de echilibrare și de asigurare a continuității rețelelor la toate nivelurile de tensiune.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button