Reportaj

Povestea castelului Meledic, o clădire învăluită în mister

Reunind armonios trei forme de relief, județul Buzău farmecă prin frumusețile locurilor, natura făcând aici un adevărat spectacol. Platoul Meledic reprezintă doar una dintre minunile care pot fi vizitate la Buzău, fiind o adevărată încântare pentru turistul dornic de aventură. 

De-a lungul timpului, pe seama lacului Meledic s-au țesut o mulțime de legende locale. Pe lângă povestea lacului care nu ar avea fund, o altă relatare a localnicilor vine să întregească aura de mister a ținutului:

La sfârșitul secolului al XIX-a, moșia Meledic este cumpărată de Constantin Bozianu, om de cultură și politician român. La scurt timp, pe marginea Lacului Mic începe construcția unei clădiri impozante, cu aspectul unui castel. În acest topos misterios, străjuit de păduri și scăldat de izvoare cu virtuți terapeutice, avea să se țeasă povești desprinse parcă din basme, cu regi atrași de frumusețea locurilor, boieri și comorile lor blestemate.

Cea mai proaspătă relatare îi aparține Ceciliei Petrescu, locuitoare din zonă și custode al Muzeului „Timpul Omului” (ortografia îi aparține):

„Despre ,,Castelul ” de la Meledic s-au spus sau s-au scris tot felul de legende : ca ar fi fost construit la dorinta Reginei Maria ,ca ar fi venit aici insusi Regele Carol al II -lea sa vada ,,Castelul ” . Multi ziaristi, fara o minima documentare , in goana dupa senzational au preluat legendele ,dar le-au transmis ca si cum aceste date erau reale .In continuare va ofer cateva informatii ,pe scurt,preluate de la persoane care au cunoscut sau studiat istoricul zonei .
In anul 1871 ,mosia Meledic , dupa secularizarea averilor manastiresti a fost cumparata de marele om de cultura dar si om politic , CONSTANTIN BOZIANU . Datorita valorii sale spirituale cat si a succesorului sau STEFANESCU -SAVIGNI ,celebritati cum ar fi ALEXANDRU ODOBESCU si ALEXANDRU VLAHUTA au vizitat aceasta zona uitata si greu accesibila .
„Castelul” n-ar fi fost nici pe departe o reședință somptuoasă, ci o clădire cu scop medical. Astăzi, din ea au rămas doar ruinele.
Tot CONSTANTIN BOZIANU are meritul de necontestat de a fi adus pe Valea Slanicului un om cu pregatire adecvata in tehnica administrarii de proprietati agrare , pe tanarul administrator PETRE ( PETRACHE ) GIURGIU . Atat CONSTANTIN BOZIANU , cat si succesorul lui , STEFANESCU-SAVIGNI au nazuit constant sa gaseasca in subsolul acestor locuri bogate resurse minerale ( petrol, sare , ape minerale si minereuri valoroase,etc. ) . Acesta a proiectat ,dar a si construit o cladire impozanta ,asemanatoare unui castel , pe o magura, in apropierea Lacului Mic .
Iata ce scria inginerul francez A. de RICHART in anul 1895, intr-una din cartile sale : ,,In acest centru trebuie sa se ridice un STABILIMENT BALNEAR ,demn de apele care-l inconjoara , caci e greu sa mai gasesti undeva ,intr-un spatiu atat de mic atat de multe izvoare cu bogate virtuti terapeutice .” Acelasi inginer francez , in scrierile sale demonstreaza ca bogatiile hidrominerale si factorii climatici de pe Platoul MELEDIC si Masivul BREAZAUL sunt asemanatoare cu cele ale statiunii franceze AIX les BAINS din apropierea Alpilor Vestici .
In concluzie putem spune ca acest ,,Castel” reprezenta o cladire cu scop MEDICAL , BALNEO -CLIMATERIC deci ,in esenta ,o afacere menita sa atraga dupa sine alte investitii care ar fi dus la dezvoltarea acestei zone . In foto : Asa ar fi trebuit sa arate aceasta cladire finalizata . Sortii insa ne-au fost potrivnici .Informatii din cercetarile domnilor Cristea Dumitru si Ion Dedu (col.r.) ,fii ai comunei Manzalesti .(Sursa: Faceook.com/Cecilia Petrescu)

Povestea lacului ce domină întregul peisaj este învăluită în mister, iar oamenii vorbesc despre ea cu jumătate de gură. Iată câteva legende țesute în jurul lacului Meledic:

„Se spune că lacul a fost blestemat de un boier, care, încercând să fugă din țară cu toată averea lui, în momentul în care a ajuns pe malul lacului, a încercat să-și adape boii. Aceștia au alunecat în apa adâncă și au tras după ei carul în care se afla întreaga avere a boierului. Atunci boierul a blestemat apele lacului, ca oricine încearcă să se scalde aici să moară înecat, pentru a nu ajunge la aurul aflat pe fundul lacului”.

Povestea Lacului Meledic este un amestec de istorie şi legendă. Se spune că, la sfârşitul anilor 1800, un car plin cu butoaie de apă minerală s-a prăbuşit în lac. Imediat s-a născut legenda că n-a fost vorba de un accident şi că în butoaie nu era nicidecum apă, ci o adevărată comoară. „Bivolii s-au înecat şi cel care conducea şi urmaşii au vrut să vadă dacă acolo sunt valori materiale ascunse. Chiar au încercat să dea drumul la apa lacului, să-l sece şi să ia acele comori şi n-au reuşit să dea drumul la apă, să sece tot lacul şi din această cauză i-a rămas denumirea de Lacul fără Fund”, spune Valeriu Beşliu, primarul comunei Mânzăleşti.

În timpul verii, aici se face plajă şi se pescuieşte. Băile nu sunt indicate – spun oamenii locului – deoarece apa este extrem de rece la circa un metru distanţă de mal. Teoretic, adâncimea lui este de 20 de metri însă localnicii spun că nu au dat niciodată de fund.

  • Cum ajungi?

La vreo 60 de kilometri de orașul Buzău (pe direcția Buzău-Vernești-Săpoca-Beceni-Niculești-Mânzălești-Lopătari-Meledic) se află Platoul Meledic. Drumul merge de-a lungul râului Slănic și imediat după ce treci de munții de sare din Lopătari, se bifurcă. Alege drumul din dreapta, recent asfaltat, ce urcă printre case și dealuri. Călătoria cu maşina până la Rezervaţia Meledic este acum accesibilă oricui, grație reabilitării șoselei.

Drum bun!

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button