Cultură

Prefectul care n-a putut să țină minte…

„Nu-l omorâți astăzi, mai avem nevoie de el!”

O afirmație care, mai în glumă, mai în serios, pe mine unul m-a frapat.

A spus-o răspicat jurnalistilor Liviu Dragnea, un adevărat bărbat de stat, un om de P1130841administrație, în vreme ce prefectul Gabi Baltă rânjea infantil în spatele lui, ferindu-se parcă de ochiul acuzator al camerelor. A spus-o ca să mai salveze ceva din rușinea pe care o pățise domnul prefect Baltă.

L-am compătimit. Omul în al cărui stilou stă zilele astea tot județul, fusese ridiculizat mai devreme de jurnaliști, care l-au întrebat despre situația localităților înzăpezite din Buzău. S-a bâlbâit, a dat din colț în colț, una peste alta, n-a fost în stare să enumere cinci amărâte de localități din care oamenii nu pot ieși din case de nămeți.

Mi-am dat totuși seama că prefectul, care n-a putut să țină minte cinci nume proprii, cinci denumiri de sate în care oamenii stau să moară de foame și de sete,  este o victimă. O victimă a propriei sale neputințe, a unui sistem în fruntea căruia a fost propulsat în doi timpi, dar care acum s-a întors brutal împotriva lui.

Cei mai mulți au râs de situație. Au râs de el, au râs de noi, au râs de români în ansamblu. Au râs de soarta asta tristă a noastră, a celor care ne lăsăm viețile în mâinile unor conducători  care habar n-au cum să aibă grijă de ele.

Deși personajul cu pricina pare a fi comic, situația de azi are totuși partea ei de amărăciune. Analizând cu atenție, ne dăm seama că ignoranța prefectului în situația vitală de zilele astea ar fi putut duce la pierderi de vieți omenești.

In final, ne dăm seama că am râs o „infirmitate decizională” care ar fi putut duce la o catastrofă, și atunci râsul nostru se transformă în rictus

 

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close