Știrile zilei

Prefectura le reamintește bisocenilor că trebuie să își păzească animalele de urs

Răspuns cvasimulțumitor din partea Instituției Prefectului județului Buzău, pentru locuitorii din comuna Bisoca, terorizați de urși de mai bine de o lună. Într-un răspuns adresat lui George Ionașc, bisoceanul care a depus petiții peste petiții la organele abilitate, în nădejdea că acestea vor rezolva problema urșilor, Prefectura admite că așteaptă să vadă cum și-a făcut treaba AJVPS, dar le reamintește oamenilor că sarcina de a-și păzi animalele…le aparține.

„La sesizarea formulată de Primăria comunei Bisoca, Instituția Prefectului – Județul Buzau a solicitat deja A.J.V.P.S. Buzău să procedeze la verificarea modului de îndeplinire a obligațiilor reglementate de Anexa 4 din H.G. nr. 1679/2008 în scopul minimizării pagubelor și expunerii populației la eventuale atacuri ale urşilor pe raza comunei Bisoca în calitate de gestionar al Fondului cinegetic 40 Vintilă Vodă, Grupa Vintilă Voda Bisoca, județul Buzău și să ne informeze cu privire la măsurile întreprinse, prin adresa nr. 3574/24.03.2021, la care nu am primit răspuns până la data formulării prezentei. In funcție de concluziile ce vor rezulta din analiza informării solicitate din partea A.J.V.P.S. Buzău, vor fi luate măsuri adecvate situației de fapt și de drept în consultare cu instituțiile abilitate”, se arată în răspunsul semnat de prefectul Silviu Iordache

Mai mult, reprezentanții Guvernului în teritoriu le reamintesc oamenilor că sarcina de a-și păzi animalele domestice le revine în totalitate. Doar că urșii înfometați îndoaie țevile de fier ale gardurilor și sfarmă țamprele ca pe niște bețe de chibrit:

„Ne păzim animalele așa cum le păzim dintotdeauna, doar că nimeni nu s-a așteptat la asemenea atacuri. Le-am arătat tuturor țeavă groasă din fier, îndoită de urs. Rupe gardul, strică cotețul, intră și îți ia animalul, ce mai încolo și-ncoace? Problema e că urșii NU au hrănitoare necesare, amenajate din loc în loc, așa cum spune legea.”, ne-a spus, printre altele, bisoceanul George Ionașc.

Pe de altă parte, vă facem cunoscut pe această cale că H.G. nr. 1679/2008 instituie la art. 8 alin. (2) şi art. 2 din Anexa nr. 3 obligații și în sarcina proprietarilor de culturi agricole, silvice sau de animale, și anume:

  • să declare şi să înregistreze animalele domestice potrivit legii; să asigure paza animalelor domestice aflate la păşunat sau la diferite munci;
  • să folosească patru pasunatul animalelor domestice numai acele suprafete admise potrivit legii;
  • să adăpostească, pe timp de noapte, animalele domestice numai în locuri împrejmuite și păzite;
  • să deplaseze animalele domestice prin pădure spre locurile de păşunat şi adăpat, numai pe traseele stabilite in acest scop, de comun acord, cu persoana juridica ce gestionează fauna de interes cinegetic din perimetrul respectiv şi cu administratorul suprafetei respective de fond forestier.”, se mai arată în răspunsul Prefecturii.

Pe de altă parte, oamenii din Bisoca sunt îngroziți și spun că niciodată nu au mai avut loc atâtea atacuri. Înfometați, urșii dau iama în gospodăriile oamenilor și fac pagube însemnate.

Specialiștii spun că acesta este un comportament specific ieșirii din hibernare, însă obligația administratorului fondului cinegetic este de a amenaja, din loc în loc, zone speciale cu hrană vegetală pentru urși. Oamenii din Bisoca spun că hrănitoarele care i-ar putea opri pe urși la marginea pădurii lipsesc, acesta fiind și motivul pentru care atacul animalelor s-au înmulțit.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button