Știrile zilei

Premieră la Mărăcineni | „Fiți încredințați că toate aceste lăcașuri sunt ale dumneavoastră!”

Comuna Mărăcineni din județul Buzău se poate mândri nu doar cu oamenii ei harnici și cu mănoasele sale grădini, ci și cu patru biserici bine administrate, care au ajuns să aibă fiecare propria casă praznicală.

La Mărăcineni, sprijinul primarului Constantin Dumitru pentru biserici a fost necondiționat. În urmă cu zece ani, Primăria făcea un efort financiar uriaș pentru a construi, în curtea bisericii din Potoceni, o casă praznicală care să le ofere enoriașilor toate condițiile de care aveau nevoie.

Treptat, credincioșii au început să organizeze parastasele aici, grație sălii de mese generoase și bucătăriei dotate conform standardelor. Paraclisul, biblioteca, sala de conferințe și celelalte dependințe au întregit și ele tabloul unei parohii așa cum și-ar dori orice preot să aibă.

Încurajat de rezultatele de la Potoceni, primarul Constantin Dumitru și-a pus în gând să ridice câte o astfel de casă praznicală pentru fiecare parohie în parte. Efortul bugetar a fost de luat în seamă, însă a meritat. Astăzi, toate cele patru biserici din comuna Mărăcineni dispun de capele mortuare, bucătării, săli de mese, biblioteci și spații în care se pot organiza cateheze sau întâlniri ale tinerilor.

De pildă, la parohia Căpățânești tocmai s-au încheiat lucrările de construire a casei praznicale care cuprinde o capelă mortuară, o bucătărie, o sală de mese, băi conforme și un birou pentru administrator. Toți banii necesari construirii și dotării sălii au fost alocați de Primăria comunei Mărăcineni.

O casă praznicală modernă a fost construită, cu ajutorul fondurilor europene, și în curtea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” – Mărăcineni I. De altfel, Primăria comunei Mărăcineni este singura din țară care a câștigat un astfel de proiect.

În 2022, și biserica „Sfinții Arhangheli” – Mărăcineni II, de pe E85, a beneficiat de o investiție consistentă de la bugetul local. În numai două luni, aici a fost ridicată o capelă motuară cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. În curtea bisericii mai funcționează un birou parohial, o bibliotecă, o sală de mese și o locuință parohială.

Stimați locuitori ai comunei Mărăcineni,

De curând, am finalizat lucrările de construire a capelei mortuare „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de pe E85. Cu ajutorul lui Dumnezeu, ne-am atins obiectivul de a avea capele mortuare și case praznicale pe lângă toate cele patru parohii ale noastre: Potoceni, Căpățânești, Mărăcineni I și Mărăcineni II.

Aș vrea să vă mulțumesc încă o dată pentru sprijinul și încrederea pe care ni le-ați acordat de-a lungul timpului. Fiți încredințați că toate aceste lăcașuri sunt ale dumneavoastră și că, împreună, vom face tot ce ne stă în putere pentru a le administra și îngriji așa cum trebuie!

Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!” , a scris primarul Constantin Dumitru pe pagina de Facebook a Primăriei comunei Mărăcineni.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!