Știrile zilei

Profesori cu normă-ntreagă, dealeri de droguri în timpul liber…

Doi tineri profesori din Buzău riscă să ajungă în spatele gratiilor, din cauza legăturii lor cu un grup infracțional specializat în traficul de droguri de mare risc. Cei doi – un profesor de la un liceu din Pătârlagele și o tânără psihopedagog la Liceul pentru Deficienți de Auz – puseseră la punct o rețea care funcționa într-un mod cu totul inedit. Despre toate acestea puteți citi însă în rândurile următoare.

Potrivit datelor furnizate de anchetatori, membrii rețelei cumpărau droguri de la dealeri din Vrancea, Brăila și Teleorman, pe care le vindeau apoi pe piața buzoiană. Târgul nu se făcea oricum, ci în acord cu vremurile moderne: stupefiantele erau comandate online, prin intermediul unor aplicații criptate, iar plata se făcea în criptomonede.

Pentru a elimina orice risc, traficanții și clienții nu se întâlneau. Dacă vă întrebați cum intrau cumpărătorii în posesia mărfii, aflați că abia după ce se efectua plata, aceștia primeau o fotografie și coordonatele GPS ale locului în care se aflau drogurile.

  • E-commerce cu droguri…

Prin schema pe care au pus-o la punct, cei doi profesori au reușit să ducă traficul de droguri la un alt nivel. Practic, oricine putea cumpăra stupefiante de la cei doi, câtă vreme avea un telefon și o conexiune la internet. Acest lucru i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva printre clienții dealerilor se numără și elevi ai acestora.

Bărbatul suspectat că a pus la punct rețeaua infracțională are 38 de ani și ar fi profesor de economie la un liceu tehnologic din Pătârlagele. Prietena acestuia, psihopedagog la Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău, riscă și ea să își petreacă următoarele ore în arest.

  • Conducerea IȘJ Buzău a aflat din presă despre profesorii-dealeri de droguri.

Pentru că directorii unităților de învățământ unde sunt încadrați cei doi nu au fost informați oficial cu privire la anchetă, reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Buzău nu le-a rămas decât să citească în presă date despre acest caz. Marți, după apariția informațiilor în spațiul public, conducerea IȘJ Buzău a discutat cu directorii celor două școli, pentru luarea măsurilor legale:

În urma apariției unor articole în presă, ne-am autosesizat, am chemat directorii unităților de învățământ unde sunt presupusele cadre didactice care ar fi bănuite de trafic de droguri și conform articolului 168 alineat 5 nu pot ocupa funcții de predare sau de conducere, îndrumare și control, persoanele care fac comerț cu droguri, cu substanțe psihotrope. Ca urmare, aceste persoane nu vor mai avea acces în instituții de învățământ din Buzău. Urmează ca directorii unităților de învățământ care sunt și angajatorii lor să ia măsurile legale vizavi de decizia suspendării acestor cadre suplinitoare bănuite de trafic de droguri.”, a declarat Daniela Palcău, șef IȘJ Buzău.

În această dimineață, nu mai puțin de 25 de persoane au ajuns la audieri, în ceea ce pare a fi cel mai important dosar de trafic de droguri instrumentat anul acesta de DIICOT și IPJ Buzău. Cercetările vizează mai multe infracțiuni, respectiv constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button