CulturăȘtirile zilei

DESTINAȚIE: Mănăstirea Cârnu, paradisul plaiurilor buzoiene / Despre icoana Maicii Domnului care îți zâmbește și povestea vizitei lui Cuza

Mănăstirea Cârnu, cea mai veche așezare monahală pe Valea Buzăului, este așezată pe o pajiște întinsă, ușor vălurită, la marginea pădurii de tei de pe culmea dealului Blindișel, într-un loc solitar și liniștit.

La aproximativ 60 km de Buzău, în comuna Pănătău, domnește, într-o liniște deplină, Mănăstirea Cârnu, cel mai vechi așezământ monahal de pe Valea Buzăului. Drumul care ne aduce aici este DN 10, din Buzău spre Vernești, (prin Cândesti, Berca, Măgura, Viperești, Cislău, Măruntisu. În Patarlagele, drumul cotește la dreapta spre Colți, pe drumul comunal 68, peste calea ferată, apoi pe podul ce trece peste râul Buzău. Ajunsi la intersectie, facem din nou dreapta spre Pănătau- conform indicatoarelor. Înaintam prin mai multe sate: Zaharești, Sibiciu de jos, Măguricea, Tega.

Mănăstirea este ctitoria voievodului Mircea Ciobanu si a sotiei sale, Doamna Chiajna, fiica lui Petru Rares. Maicile de aici spun că datează de la anul 1514, iar izvoarele istorice o plasează la mijlocul secolului al XVI-lea. Matei Basarab a refăcut-o în 1643, iar după 1990 s-a construit în jurul ei si complexul monahal. Catapeteasma bisericii datează din secolul  al XVI-lea. Zidurile bisericii sunt foarte groase și, odată intrați aici, suntem
înconjurați de un aer mistic și o liniște deplină. Un loc ideal pentru rugăciune și reculegere.

  • -Istoria acestui sfânt lăcaș este una zbuciumată. De-a lungul veacurilor, ea a stat pavăză credinței în calea năvălirilor dușmane și a tuturor celor care au încercat să strice liniștea acestui colț de rai.

Legenda spune că, în timpul unei invazii otomane, Doamna Chiajna, având asupra sa documente secrete ale țării, a stat ascunsă în turla bisericii; fiind nevoită sa stea ghemuită în spatiul foarte ingust dintre pereții turlei, cu nasul lipit de perete, Doamnei Chiajna i s-ar fi turtit nasul, devenind cârn; de la această întâmplare, i s-ar fi atribuit si sfântului lăcaș numele de „Cârnu”.

O ată legendă, povestită reporterilor noștri de către o măicuță, este cea a vizitei domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În vremea domniei lui, la Cârnu viețuiau călugări greci, rămași aici din vremea domniilor fanariote. Legenda spune că domnitorul ar fi poposit aici, istovit de drum, pe drumul său de întoarcere către Moldova. Era într-una din zilele în care Cuza umbla îmbrăcat civil, după celebrul său obicei, pentru a testa ospitalitatea oamenilor. Văzându-l pe călător, călugării greci nu au dorit să îl primească (oamenii locului spun că aceștia nu erau foarte primitori, fiind obișnuți doar să strângă daruri de la oameni și să le trimită în țara lor).

Mâhnit, Alexandru Ioan Cuza ar fi rugat un oarecare sătean să-l găzduiască, acesta din urmă oferindu-i o odaie primitoare și o masă caldă, deși nu știa cine este. A doua zi, dis-de-dimineață, domnitorul a îmbrăcat celebra uniformă de general de dorobanți călare și a pornit, însoțit de oamenii săi, către schitul Cârnu. Când și-au dat seama călugării greci că omul pe care nu doriseră să-l găzduiască era însuși domnitorul Cuza, au înlemnit. Pe loc, acesta a dat ordin ca monahii să fie scoși din mănăstire și să fie trimiși în țara lor, iar aici să fie aduși călugări români.

  • – Aceeași legendă mai povestește cum domnitorul Cuza l-a împroprietărit pe săteanul care l-a găzduit, pentru bunătatea și ospitalitatea lui.

Picturile vechii biserici s-au păstrat până astăzi, dar au fost scrijelite de trecătorii vremurilor. Fiecare și-a scris numele pe pictură, sperând că Dumnezeu îi va vedea numele și va avea grijă de el. Se spune că, în perioada în care a fost abandonată, biserica era folosită drept adăpost pentru animale.

O pictură aparte attrage toate privirile trecătorilor. Este așezată la intrarea în biserică, pe peretele exterior, și o înfățișează pe Maica Domnului. Măicuțele spun că icoana este foarte rară, deoarece Fecioara Maria este reprezentată stând în picioare. Și tehnica picturală este deosebită: dacă o privești de la 8-10 metri, pare că Maica Domnului îți zâmbește, însă, pe măsură ce te apropii, ea devine sobră.

Soborul de maici si surori este condus de maica stareță Iustina Ghionea. Până acum câțiva ani, preot duhovnic era părintele Dometian, care a fost mutat însă la Ciolanu.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: