Cultură

„PROMOVĂM BUZĂUL”: Pictura din Muzeul Arhiepiscopiei care pune pe gânduri orice vizitator

Cine a vizitat Muzeul Episcopiei este imposibil să nu fi fost atras de impresionanta lucrare care își întâmpină vizitatorii încă de la icoana_roata_vietiiintrare. Realizată din piatră de Pietroasa, în stil neoclasic, clădirea adăpostește o pictură imensă, cu o încărcătură simbolică bogată. Este vorba despre tabloul intitulat „Roata Vieții” sau „Roata Lumii”, fiind opera unuia dintre cei mai mari zugravi bisericești, Nicolae Teodorescu.
Lucrarea a fost realizată în 1867 și este o alegorie asupra vieții omului. Pictura ne prezintă faptul că, de la naștere și până la moarte, omul este însoțit de îngerul păzitor, îngerul fiind înfățișat în tablou, în partea stângă, ca un tânăr care ține în mână un fir – firul vieții. Pe roată este înfățișat omul, care pornește din stânga tabloului spre dreapta, trecând prin diferite etape ale existenței: copil de 7 ani, tânăr de 28 de ani, matur de 40 de ani, bătrân de 80, pentru ca în final să ajungă în pământul din care a fost făcut.
La baza roții este așezată o piatră de mormânt, pe care este scris sugestiv: Din pământ sunt și în pământ mă voi întoarce, cuvinte prin care se face referire la Facere. Simbolistica roții nu se încheie aici, deoarece în interiorul acesteia mai există patru tablouri, echivalentul a celor patru anotimpuri, sugerând succesiunea timpului. Iar în mijlocul celor patru tablouri, ca un mediator, este înfățișat Împăratul, care concluzionează: Lumea cea zadarnică și amăgitoare”.aula
Lăsând la o parte sensul alegoric, tabloul ne vorbește despre lucrurile bune și rele care se pot întâmpla în viața unui om, despre tendința păcatului și despre liniștea unei vieți împlinite în bine. Această pictură se găsește reprezentată și pe zidurile unei biserici din Rășinari (Sibiu), atrăgând atenția tuturor trecătorilor, „intrigând și astăzi prin modul de realizare, tematica aleasă și simbolistica arhaic-creștină abordată”.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!