Știrile zilei

PROTEST la Siriu: „Un râu de clasă mondială va dispărea!”

Sâmbătă, 24 august 2019, Green Adventure a organizat un eveniment civic cu scopul conștientizării pericolului în care se află râul Bâsca Mare: finalizarea proiectului hidroenergetic, cu costul devierii râului printr-un tunel și distrugerii naturii, începand din zona Surduc până la Nehoiașu.

Această componentă de proiect a fost aprobată prin Decretul nr. 294/1981, iar cei rămași la putere la Hidroelectrica, APM-uri, la Garda de Mediu sau de la Consiliul Județean ignoră legislația actuală, națională și comunitară, și vor să finalizeze proiectul de hidrocentrală pe derivație, cu riscul distrugerii iremediabile a mediului înconjurător.

  • Ce presupune proiectul hidroenergetic în cauză?

Pe o lungime de aproximativ 16,6 kilometri, între Surduc și Nehoiasu, Hidroelectria plasează un tunel de aducțiune, pentru a devia debitul râului Bâsca Mare spre hidrocentrala Nehoiașu 2. Pentru o producție insignifiantă de energie, se distruge un patrimoniu natural unic, de notorietate internațională. Un râu de clasă mondială va dispărea, iar toate habitatele care depind de el se vor degrada.

Costul pentru acest strop de energie este infinit mai scump pentru natură. În finalizarea proiectului de aducțiune, Hidroelectrica nu ține cont că:

– cursul râului Bâsca Mare traversează o zonă protejată Natura 2000,

– în apele râului sunt prezente 4 specii de pești protejate la nivel european,

– un întreg ecosistem o sa fie distrus,

– potențialul turistic al zonei Nehoiu o sa aibă de suferit.

O zonă protejată Natura 2000 înseamnă un sit din rețeaua europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar. A fost desemnată nu doar pentru protejarea naturii, ci și pentru menținerea acestor bogății naturale pe termen lung, și pentru serviciile ecosistemice de care se bucură localnicii și nu numai.

Cadrul legislativ precizează că în zonele protejate sau în vecinătatea acestora NU vor fi permise construcţii şi lucrări de infrastructură care afectează habitatele/speciile pentru care zona a fost declarată sit Natura 2000. Și totuși, Hidroelectrica nu tine cont de aceste prevederi elementare. Și mai grav este că autoritățile de mediu nu țin cont.

Proiectul se desfășoară cu acordul tacit al Gărzii Naționale de Mediu. Chiar dacă România a semnat Convenția Europeană a Peisajului, și acest act este complet ignorat. O zonă unde spectacolul naturii este dus la extrem, cu un potențial turistic uriaș, este sacrificată în mod iresponsabil.

Prin secarea râului Bâsca Mare o sa fie compromis potențialul turistic al zonei Gura Teghii – Nehoiu. Și râul Bâsca Rozilei va ramâne cu doar jumătate din debitul său natural. Această zonă în ultimii ani a cunoscut o importantă dezvoltare turistică tocmai datorită practicării activităților nautice practicate pe râuri de munte (Buzău, Bâsca Mare și Bâsca Rozilei): rafting și caiac. Spre deosebire de localnicii din alte zone, cei de aici chiar manifestă o deschidere enormă către ecoturism și către protecția naturii. Turismul, în această zonă de un pitoresc unic, poate să aducă niște câștiguri economice incomparabil mai mari decât cele asigurate de funcționarea hidrocentralei.

Primul pas în stoparea ridicării acestui baraj pe râul Bâsca Mare a fost făcut în primăvara acestui an, de echipa Balkan River Defence, cu participanți din 11 țări. După o săptămână (15 – 20 Aprilie) petrecută în zona Nehoiu, perioadă în care au văzut râurile învolburate, pădurea, localnicii și aceleași baraje absurde și inutile pe care le-au văzut și în alte țări balcanice, echipa Balkan River Defence a inițiat acțiuni directe, proteste, întâlniri cu primarul și au înaintat o scrisoare deschisă adresată Comisiei Europene, altor foruri internaționale de profil și factorilor de decizie din România.

Un material video despre acțiunile din aprilie se poate viziona aici: https://bit.ly/2L0yz87

„Atât acțiunea din aprilie, cât și cea din 24 august au avut același obiectiv: conștientizarea situației în care se află râul Bâsca Mare și lansarea proiectului de salvare a acestui râu prin mijloacele legislative care trebuiesc respectate și aplicate.

La fel ca și în cazul procesului privind Defileul Jiului, caz pierdut tot de către Hidroelectrica în decembrie 2017, reprezentanții companiei cunosc prevederile legislației și încalcă în cunoștință de cauză același element din Jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene care interzice continuarea unui proiect demarat înainte de desemnarea sitului Natura 2000, proiect la care nu este exclus impactul semnificativ asupra unor specii sau habitate pentru care a fost desemnat situl.

În cazul râului Bâsca Mare, barajul de la Surduc este amonte de situl Natura 2000 Penteleu. Suprafața pe care se implementează un proiect hidroenergetic cuprinde nu doar captarea, derivația și punctul de restituție, ci și cursul râului de la captare la restituție. Captarea de la Surduc va lăsa situl Natura 2000 Penteleu fără principalul său habitat acvatic, râul Bâsca Mare. Sunt astfel afectate semnificativ cele două specii de pești din fișa sitului, mreana vânătă și zglăvoaca, dar și alte specii pentru protecția cărora această arie naturală protejată a fost desemnată: vidra și carabul amfibiu. Mreana vânătă va dispărea din situl Natura 2000, iar o serie de alte specii protejate vor fi grav afectate.

Câștigul energetic, făcut prin adaugarea unei captări secundare la același proiect hidroenergetic, este mult mai mic în comparație cu câștigul protejării zonei și naturii. Nu ducem lipsă de energie electrică, dar începem să avem un deficit dramatic în materie de natură autentică, în România. Și, pentru a o păstra intactă, avem nevoie să o protejăm cu adevărat, nu doar pe hârtie. Avem mult prea puține râuri de munte care curg libere, dau viață și ne îmbogățesc viața.

Devierea râului Bâsca Mare va duce la diminuarea semnificativă a debitului Bâscei Rozilei, iar pierderea naturii, a râului și a vieții din el este iremediabilă, este un proces ireversibil.”, se arată în comunicatul de presă transmis de „Green Adventure”

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button