Știrile zilei

Protest la UPU! „Așa nu se mai poate!”

Un angajat al Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Buzău a protestat, astăzi, față de atacarea la Curtea Constituțională a Legii ce prevedea acordarea stimulentului de 2500 de lei tuturor categoriilor de risc. Angajatul s-a arătat nemulțumit și de modul în care șeful secției, Adrian Zoican, decide să împartă banii unor colegi.

Viorel Guțeniuc este brancardier pe secția UPU a Spitalului Județean de Urgență Buzău și, după cum spune chiar el, de luni bune se luptă cu o nedreptate: acordarea preferențială a stimulentului de 2500 de lei lunar unor angajați despre care se presupune că au luat contact cu pacienți infectați cu COVID-19. Asta în condițiile în care Parlamentul aprobase Legea pentru aprobarea OUG NR. 64/2020, prin care se acordau bani tuturor anjajaților din linia întâi, dar guvernul Orban a atacat-o la Curtea Constituțională.

CITEȘTE ȘI: ULTIMA ORĂ! Ambulanțierii ies în stradă

Viorel Guțeniuc: „Suntem ciuca bătăilor”.

Nemulțumirea angajatului se îndreaptă nu doar înspre lipsa de echitate a măsurii, ci și înspre „lipsa de transparență a șefului secției, Adrian Zoican, cel care decide lunar către cine merg banii”:

„Sunt indignat și de modul în care șeful secției acordă stimulentul de 2500 de lei. I-am cerut în repetate rânduri transparență, pentru a putea ști și noi cum, cui și mai ales de ce li se acordă banii doar unora. De exemplu, săptămâna asta au luat banii șase colegi de pe UPU, dar nimeni nu știe când au intrat în contact cu pacienți pozitivați. Pot să vă spun că și eu am însoțit un pacient bolnav, care s-a pozitivat la două zile distanță, dar nu am fost trecut pe foaie. În schimb, au luat banii pentru acel bolnav medicul și asistentul.”, ne-a povestit, printre altele, Viorel Guțeniuc.

Astăzi, angajatul UPU a îmbrăcat costumul folosit în cazul însoțirii pacienților suspecți sau confirmați cu SARS-CoV-2. Și-a scris pe el nemulțumirea și a ieșit în fața secției, ca să-l vadă toată lumea:

„Noi, brancardierii, îmbrăcăm de 7-8 ori pe tură costumul ăsta. Curg apele de pe noi, dar nu am mai zis nimic. Dar onor guvern nu vede asta, așa că ne contestă un drept și acordă banii preferențial.”, a mai spus angajatul UPU.

Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian, stimulentul în valoare de 2.500 de lei pentru categorii ale personalului medical implicat în combaterea coronavirusului s-a acordat în perioada stării de urgență și a continuat și în starea de alertă.

  • Cum se acordă banii?

Potrivit managerului SJU Buzău, decizia îi aparține exclusiv șefului secției, oricare ar fi aceea. Mai exact, acesta întocmește o listă cu angajații care ar fi îngrijit pacienți confirmați cu COVID-19, după care o înaintează conducerii spitalului. Apoi se întocmesc statele de plată, iar angajaților respectivi li se virează banii pe card, nu neapărat în ziua de salariu.

În tot acest timp, există angajați ai UPU confirmați cu coronavirus, care NU primesc stimulentul de 2500 de lei, deși este evident locul din care au luat virusul. Unii dintre ei au fost deja externați și urmează să se întoarcă la serviciu.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button