Știrile zilei

PSD, apel către partenerii de coaliție: „PNL trebuie să se hotărască dacă susține sau nu taxa de solidaritate”

PSD solicită partenerilor de coaliție de la PNL să își definească poziția față de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari și foarte mari.

Într-un comunicat de presă remis joi, social-democrații transmit că nu este clar dacă liberalii „susțin sau se opun acestei taxe. Unii lideri marcanți ai PNL au cerut cu vehemență ca taxa de solidaritate stabilită la nivel european să se aplice asupra unor mari companii din sectorul energetic din România. Alții, în schimb, critică taxa de solidaritate cu aceeași vehemență, pe motiv că ar afecta mediul de afaceri și ar crește prețurile la clienții finali. Colegii de la PNL trebuie să explice de ce taxa pe solidaritate e bună când o solicită PNL, dar nu mai e bună când o propune PSD.”.

Diferența de optică în privința taxei de solidaritate adâncește și mai mult clivajul dintre cele două formațiuni politice. Deși nu îi acuză direct, social-democrații spun că este imperativ ca liberalii „să le spună clar cetățenilor dacă acceptă  comportamentul unor firme cu venituri foarte mari care își reduc obligațiile către stat, prin diminuarea artificială a profiturilor.”

PSD a anunțat deja că a propus o taxă de solidaritate care impune acestor companii să plătească un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. În prezent, sunt multe companii românești care raportează profiturile reale și plătesc impozite a căror valoare depășește 3-4% din cifra lor de afaceri.

Mai mult decât atât, taxa de solidaritate susținută de PSD vizează în special companiile care și-au multiplicat veniturile prin creșterea speculativă a unor prețuri, în actualul context inflaționist. Contrar criticilor unor lideri PNL, taxa de solidaritate are ca efect descurajarea acestor comportamente speculative care au afectat în mod nejustificat puterea de cumpărare a cetățenilor români.”, se mai arată în comunicatul de presă postat pe siteul PSD.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button