Educaţie Știrile zilei

Psiholog, despre copiii cu note sub cinci

S-au afișat primele rezultate ale Evaluării Naționale 2019, iar rata de promovare se menține în paradigma ultimilor ani. Dacă 73.12% dintre elevi au motive de bucurie, reușind să obțină medii de peste cinci, sunt și elevi pentru care publicarea rezultatelor a fost un coșmar.

Deși examenul Evaluării Naționale nu le decide totalmente parcursul școlar și profesional, copiii care obțin note sub cinci resimt eșecul din plin, iar unii fac din acest lucru o dramă. „Elevii care au obținut rezultate slabe percep examenul ca pe un eșec, indiferent de opinia sau de cearta părinților”. Nu ajuta cu nimic să pui sare pe rană, ci mai departe să vezi unde a greșit și ce este de făcut mai departe”, a precizat psihologul Eduard Puiu pentru OradeSibiu.ro.

Acesta este de părere că procentajul de eșec destul de ridicat – 28,56% dintre elevii buzoieni au luat medii sub 5- nu este altceva decât o proiecție atât a sistemului educațional, cât și a felului în care au fost educați.

„Prin aceste rezultate culegem rodul unui sistem pe care îl girăm. Dar, la fel de important este ca părinții acestor copii să facă o analiză a ceea ce s-a întâmplat. Nu s-a ajuns la aceste rezultate din senin. Ar trebui să analizeze problema- a fost una de motivare, de educație, de control, pentru că până aproximativ la vârsta liceului  educația în acest sens estre primordială.”, explică psihologul.

În niciun caz nu ar trebui făcută o dramă din problema copiilor care nu au reușit să ia peste cinci la Evaluare Națională. Cu ajutorul părinților, acești copii pot fi motivați și ajutați să înțeleagă cauza rezultatelor slabe.

La Evaluarea Națională din județul Buzău s-au înscris 3467 de elevi, 3211 dintre aceștia prezentându-se și susținând probele în cele 34 de centre de examen. Cifrele Ministerului Educației arată că 71.44% dintre elevii buzoieni au reușit să obțină medii peste 5, , în timp ce 28.56% dintre ei au luat medii sub cinci.

loading...

Redacția Reporter Buzoian

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Statistici T5